3900 napelemből álló parkot avattak

Augusztus 10-én pénteken Buziásfürdőn felavatták a nyugati régió első napelemparkját.

A temesvári Constructim cég 2 millió eurós beruházással egy saját tulajdonában levő, 19 000 négyzetméteres területen hozta létre a 3900 napelemből (fotóvillamos elem) álló parkot, amelynek összteljesítménye 1 MW, írja az erdely.ma. A régió első napelem parkjának avató ünnepségén részt vett Titu Bojin Temes megyei elnök,Ilaş Alger Viorel buziásfürdői polgármester, Lucian Perescu, a Constructim cég igazgatója és Salvador E. Falaguera Sarrias, a napelemeket szállító Siliken cég termelési igazgatója. Lucian Perescu, a Constructim igazgatója a Nyugati Jelennek elmondta: továbbra is bízik benne, hogy a zöld energiából nyereséget lehet termelni. Az általa vezetett cég a víz energiájának és a szél energiájának hasznosítása után most egy napelemes beruházást is megvalósított, amely évi 1200 MW elektromos energiát termel és mintegy 1000 háztartás villamos energia ellátását biztosítja.

„Az általunk előállított villamos energiát az országos hálózatba küldjük, ahonnan az Enel átveszi, és szétosztja a fogyasztóknak – mondta Perescu –, optimista számítások szerint a befektetésünk 6-7 év alatt megtérül, miközben a napelemek élettartama 25 év. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy zöld energiát állítunk elő, évente 1200 tonna szénmonoxiddal kevesebb kerül a légkörbe. A zöld energiát, különösen a viszonylag rossz hatásfokkal dolgozó napelemek által előállított energiát a kormány is támogatja. A gondunk az, hogy ezen a területen állandóan változnak a törvényes szabályozások, nekünk pedig stabil törvényekre van szükségünk ahhoz, hogy egy zöld energiás beruházás üzleti tervét elkészítsük. A kormány azzal segíthetne bennünket, ha évente nem változtatná a törvényeket, még egy rossz törvény is jobb, mint az állandóan változó törvény.”

A Constructim 32-33 euróért adja el az 1MW elektromos energiát, miközben a lakosság 55 eurót fizet ugyanannyi energiáért. Lucian Perescutól azt is megtudtuk: az ország területén nem ez az első napelem park, de a már létező parkok különböző okokból nem működnek, így jelenleg a buziásfürdői az egyetlen működő napelem park Romániában. A Constructim cég, amely tavaly avatta fel Oravicabányán a nyugati régió első, 9 MW-os szélerőmű parkját, további zöld energiát előállító beruházásokban gondolkodik. Oravicabányán egy újabb, 12,5 MW-os szélerőmű park létesül, a megyében újabb napelem parkok, Krassó-Szörény megyében pedig mikro-vízierőművek épülnek a Constructim kivitelezésében. A zöld energiás beruházások elterjedése esetén előbb-utóbb a villamos energia ára is csökkenni fog – mondta Perescu, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöld energiás beruházások új munkahelyeket is jelentenek a megyében: a napelemeket gyártó Siliken cég alkalmazottaival együtt 250 személy dolgozik a zöld energia iparban. „A kormány számára nem a szavazók száma kellene legyen a prioritás, hanem az alkalmazottak száma” – nyilatkozta lapunknak Lucian Perescu.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.