4 tipp a környezetbarát lakberendezésért

Ma már szinte természetes, hogy energiatakarékosak legyenek háztartási gépeink, és ezzel óvjuk a természetet. De hogyan lehet környezetbarát módon berendezni otthonunkat?

4 tippet adunk ehhez: NE CSAK KÉNYELMES ÉS SZÉP LEGYEN

A bútorok előállítása során keletkező hulladékok (lakk, festék, ragasztóanyagok) mind terhelhetik a környezetet. A préselt bútorlapokból készült tárgyaknál a ragasztóanyagként használt műgyantából formaldehid párolog ki. Így ha új bútort vásárolunk, és nincs lehetőségünk öko-változatot beszerezni, egy-két nap alatt jól szellőztessük ki, mielőtt a lakásba vinnénk. De mára a környezettudatos darabok között is ízlésünk szerint válogathatunk: bioműanyag, kartonpapír, FSC minősítésű – azt igazolandó, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik – fa alapanyagok és a környezetkímélő előállítási módszerek. Számtalan szabvány és minősítés igazolhatja mindezt. Érdemes a forgalmazónál érdeklődni, de sokat segíthet a címke is, amelyen (jobb esetben) feltüntetik, hogy a termék milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

GONDOLJUK ÚJRA!

Mielőtt gondolkodás nélkül kidobnánk valamit, számoljunk magunkban tízig, és játsszunk el egy kicsit a gondolattal: vajon máshol a lakásban nem mutatna-e jól az a lámpa vagy falióra. Lehet, hogy egy kis átalakítással a régi asztalból tökéletes kerti bútor lenne. Ha azonban a feleslegessé vált darabnak mindenképpen mennie kell, inkább próbáljuk eladni vagy eladományozni, hogy ne terhelje szemétként a környezetet.

VÁLASSZUNK SZÍNEKET!

Környezetbarát falfestékből. A hagyományosnak mondható falszínezők ugyanis meglehetősen sok káros anyagot tartalmaznak: a formaldehid, az ólom, és persze a kőolajszármazékok, melyek mérgező gázokat bocsátanak ki. Szerencsére többféle megoldás is létezik arra, hogy ezek a festékes vödrök a küszöbünkön kívül maradjanak. Ősi módszer a mésszel festés, de választhatunk természetes alapanyagokból készült újfajta festékeket is, melyektől a fal tud szellőzni, és amelyek nagyon kevés vagy zéró (0,5 gramm/liter vagy annál kevesebb) illékony anyagot bocsátanak ki. Akad olyan is, amelyik nedves törlőkendővel tisztítható.

TALP ALÁ VALÓ Padló gyanánt kézenfekvő megoldás egy szép faparketta. De érdemes kicsit tágítani látókörünket, hiszen a polírozott beton, egy természetes anyagokból előállított pihe-puha szőnyeg, vagy az újrahasznosított üvegből készült csempe is kellemes látványt nyújt, és tartós dekoráció lehet, írja a spatrendonline.hu.

Ajánlott tartalom

Vízpótlásra szorulhat a Balaton 2040-től a szakértők szerint

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásairól tanácskoztak és a károk mérséklésének módjait vették számba a Balatonnal foglalkozó szakértők kedden Tihanyban. A bemutatott új modellek szerint 2040-től szükséges lehet a Balaton vízpótlása - közölte az MTI-vel kedden a tanácskozásnak otthont adó Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.