40.000 család kaphat napelemes rendszert

Steiner Attila államtitkár szerint mindenkinek fog jutni támogatás, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ahogy várható volt, komoly érdeklődést váltott ki az az ősszel elindított napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelynek keretében 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a rászoruló háztartásoknak. A programban olyan otthonokkal lehet részt venni, ahol a tulajdonosok 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. A támogatás kétféle beruházásra kérhető, csak napelemes rendszer kiépítésére legfeljebb 2,9; fűtéskorszerűsítéssel, villamosenergia-tárolóval és nyílászáró-cserével kombinált napelemes rendszerre pedig maximum 11,3 millió forint kérhető. A pályázat az első kiírás óta többször is módosult, a közelmúltban például eltörölték a program azon pontrendszerét, amely a háztartásban élő gyermekek száma, valamint az ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján rangsorolt. A pontrendszer kivezetésével a potenciális pályázók körét szélesítették, immár a gyermektelen háztartások is jó eséllyel indulhatnak. Fontos változás továbbá, hogy a lebonyolítást is átalakították: a program végül nem négy ütemben, hanem kettőben fog megvalósulni. Az első már le is zárult, a második, 2022 őszén induló pedig lényegében egyetlen nagy, összevont ütem lesz.

Korábban többen épp a pontrendszer miatt aggódtak, hogy nem jutnak támogatáshoz, mostanra viszont úgy tűnik, hogy a lebonyolítás során a lehető legtöbb érintettnek igyekeznek segíteni. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára egy március 28-i sajtótájékoztatón azt mondta, mindenkinek fog jutni támogatás, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek. Steiner Attila szerint a kiírást komoly érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer pályázat érkezett.

Jelenleg a hiánypótlási szakasz tart, akiknél viszont erre nincs szükség, akár már meg is kaphatták a jogosultságról szóló értesítést. Miután az elbírálások lezárultak, kiderül majd, hogy mennyi maradt a 203 milliárd forintos keretösszegből. Nem a fenti program az egyetlen, amely segíti a háztartási napelemek beszerzését. Bár az otthonfelújítási támogatás nem kifejezetten napelemes pályázat, keretében ilyen típusú beruházás is elszámolható. A programban a munkadíj és anyagköltség után 50-50 százalékos támogatás, legfeljebb 1,5-1,5 millió forint kapható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.