40 milliós napelem beruházás belátható időn belül megtérül

Közel 40 millió forint pályázati pénzből épít napelemes kiserőművet a Hegyvidéki Önkormányzat – értesült a Pénzcentrum.hu. Habár ez az összeg elsőre soknak tűnhet, viszont egy napelemes rendszer többnyire még egy családi ház esetében is belátható időn belül megtérülő beruházás.

A polgármesteri hivatal épületére telepít 43,2 kWp (kilowatt peak, azaz csúcsteljesítmény) teljesítményű naperőművet a Hegyvidéki Önkormányzat – értesült a Pénzcentrum.hu a kerület alpolgármesterétől. Váczi János szerint azon túl, hogy a kiserőmű növeli majd a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepét a teljes energia-felhasználáson belül, általa jelentősen csökkenhet az önkormányzat széndioxid kibocsátása is.

A beruházás teljes költsége 37 969 876 forint, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Közép-magyarországi Operatív Program “KMOP-3.3.3-13 – Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése” elnevezésű pályázati kiírásán nyert 100 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatást. Mint azt az alpolgármester elmondta: “Mivel a pályázati konstrukció elsődleges célja a megújuló energiahordozó felhasználás növelése volt, így az elbírálásnál kevesebb szerep jutott a megtérülési számításokra.”

Ennek ellenére a megvalósíthatósági tanulmány (a kiírás szerint kötelezően) részletesen foglalkozik a beruházás megtérülésével is. Ez alapján várhatóan csaknem 2 millió forinttal csökken majd az önkormányzat éves villamos energia költsége, illetve a számítások szerint 21 év alatt térülhet meg a beruházás. Érdekes adat, hogy a fejlesztés előtt az átlagosan megvásárolt villamos energia mennyisége 260 245 kWh/év körül alakult az önkormányzat épületénél; a számítások szerint a jövőben viszont várhatóan csak 208 405 kWh/év mennyiségű villamos energia vásárlására fog sor kerülni.

-

A közel 40 milliós fejlesztés elsőre talán soknak tűnhet, pedig egy napelemes rendszer többnyire még egy családi ház esetében is belátható időn belül megtérülő beruházás. Egyáltalán nem lehetetlen ugyanis háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint ráadásul szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket.

Családi házaknál egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer – amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja (~3,6kW) – bekerülési költsége, munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad. Ami az állami támogatást illeti, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi házas rendszer telepítése ugyanis egy nap alatt megvan, komolyabb felfordulás nélkül – kicsit kell cserepet bontani, de más átalakításra nincs szükség. A leghosszabb időt csak az engedélyeztetés veszi igénybe, de ez a folyamat is lezajlik a megrendeléstől számított 1-1,5 hónap alatt.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk az “ingyenenergiáról”. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a villanyszámla helyett hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. Böngésszük át a bankok ajánlatait, a törlesztőrészletet pedig hasonlítsuk össze a havi villanyszámláinkkal. Meg fogunk lepődni, sok esetben hitelből is megéri finanszírozni egy ilyen beruházást.

forrás: penzcentrum.hu

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.