40 százalék az új napenergia-rekord

Az ausztrál University of New South Wales (UNSW) kutatói negyven százalék feletti hatékonysággal alakítottak át napenergiát elektromossággá, ez a legmagasabb arány, amit valaha elértek.

A rekordot kültéri teszteken érték el Sydney-ben, megerősítette az amerikai National Renewable Energy Laboratory (NREL) is, szintén kültéri teszthelyszínén.

A munkát a megújuló energiákkal foglalkozó ügynökség, az Australian Renewable Energy Agency (ARENA) támogatta. A kutatást vezető Martin Green professzor elmondta, hogy kereskedelemben kapható napelemeket használtak, de új módon, ezért ezek a fejlesztések gyorsan elérhetőek lehetnek.

A negyvenszázalékos hatékonyság a legújabb eredménye az UNSW napenergia-kutatóinak, de hosszú utat jártak be az elmúlt négy évtizedben. Ők készítették például az első fotovoltaikus rendszert még 1989-ben, amely több húszszázalékos hatékonysággal alakította a napenergiát árammá.

Az új eredmény kulcsa a fókuszált napfény: a kutatók a prototípusaban olyan szűrőt használnak, ami hasznosítja a napfény azon részeit is, amiket a kereskedelemben kapható napelemek amúgy nem alakítanának árammá.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.