4000 napelem kerül telepítésre Demjén határában

Áramtermelő napelemes rendszert épít ki 380 millió forintos beruházással a Heves megyei Demjén külterületén a DemjénSolar Kft. – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Közleményükben felidézték: Magyarországnak öt év alatt a mostani tíz százalék körüli értékről 14,65 százalékra kell növelnie a megújuló energiák részarányát. A magyarországi megújuló energetikai projektek nem csak a nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési és zöld energia növelési kötelezettségeinkhez járulnak hozzá, de a jelenleg igen magas energiaimport-függőség csökkentéséhez is.

A Demjénben megvalósuló, az Európai Unió által támogatott napenergiás projekt révén átlagosan évi 564 ezer kilowattóra, megújuló forrásból származó villamos energia lesz értékesíthető a következő 25 évben – írták. A 3840 darab napelem-panel felhasználásával megépülő, 499 kilowatt névleges teljesítményű fotovoltaikus kiserőmű által szolgáltatott zöldáramot a beruházó DemjénSolar Kft. az ÉMÁSZ hálózatába adja át. Így a jövőben a térség lakó- és közintézményeinek villamos energia ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni.

A projekt 564 tonnával csökkenti évente majd Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

A demjéni, mintegy 1,8 hektáron kiépülő zöldenergia beruházás költségeinek felét KEOP támogatásból fedezik, a fennmaradó részt a beruházó biztosítja. A nyár végére elkészülő szolármező működése nem jár zajkibocsátással és az üzemelés során semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni – közölte a kft.

A magyar befektetők által alapított, megújuló alapú villamos energia termeléssel foglalkozó DemjénSolar Kft. projektcégként jött létre 2010-ben.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.