449 nap egy fa tetején a tasmániai őserdők védelmében

Egy lelkes ausztrál környezetvédő remekül mediatizált akciójának is köszönhetik a tasmániai őserdők, hogy felkerültek a világörökségek listájára. A 30 éves tanítónő, Miranda Gibson 449 napig élt egy fa tetején berendezett „otthonában” anélkül, hogy egyszer is leszállt volna onnan a földre. A célja az volt, hogy megvédje a Tasmánia déli részén fekvő mintegy 170 ezer hektárnyi őserdőt. Erőfeszítése nem volt hiábavaló.

Az UNESCO világörökség-bizottsága döntésével véget vetett annak az évtizedek óta tartó áldatlan harcnak, amely környezetvédők, politikusok és fakitermelő cégek között folyt. Ez utóbbiak fő érve az volt, hogy a fakitermelés a legfőbb munkahelyteremtő erő a térségben, írja az energiacentrum.com.

Miranda Gibson 2011 decemberében mászott fel egy 60 méter magas eukaliptuszfára, és csak az idén márciusban jött le, akkor is csak azért, mert a közelében tűz ütött ki. „Otthonára” napelemet szerelt, amely laptopját is táplálta. Környezetvédő társaival közösen honlapot is készítettek az ügynek (ObserverTree.org), amelyen keresztül sikerült nemzetközi reflektorfénybe helyezni a tasmániai erdőirtásokat. Blogjaiban bemutatta ezeket a tájakat a világnak, miközben videó-konferenciákat tartott az öt égtájat összekötve.

„Leirhatatlan lelkiállapotba kerültem, amikor meghallottam a hírt – jelentette ki Gibson a The Guardiannak adott interjúban – felejthetetlen élmény lesz számomra, hogy a földtől 60 méterre több mint egy évig éltem egy kis platformon: mélységesen ihlető pillanatok mellett átéltem a magány és az elszigeteltség érzését is.”
A történet tanulsága: egy ember akciója is vezethet eredményre, ha jól használja ki a mai globális média lehetőségeit.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.