Elsősorban a levegő és a víz minőségének javítására koncentrál Sanghaj a következő években, amikor rekordösszeget, 100 milliárd jüant (4500 milliárd forintot) költenek környezetvédelemre 2017-ig.

4500 milliárd forintot költenek környezetvédelemre

Elsősorban a levegő és a víz minőségének javítására koncentrál Sanghaj a következő években, amikor rekordösszeget, 100 milliárd jüant (4500 milliárd forintot) költenek környezetvédelemre 2017-ig.

A levegőszennyezéssel küzdő 24 millió lakosú városban az egészségre különösen ártalmas legkisebb szennyező részecskék, a PM 2,5 levegőben megtalálható arányát 2017-re, a 2013-as értékhez képest, húsz százalékkal kívánják visszaszorítani, s jelentően csökkentenék a kén- és nitrogén-dioxid arányát is. A levegő minőségének javítása érdekében tovább korlátozzák a város útjain közlekedő hivatali autók számát, csökkentik az állami tulajdonú cégek károsanyag-kibocsátását, azok széntüzelésű energiaforrásait és ipari kohóit zöld energiaforrásra cserélik, valamint az építkezéseken keletkező por kezelésére a korábbinál szigorúbb előírások vonatkoznak majd.

A levegő mellett a víz minőségét is javítanák, hasonlóképp az ipari szennyezők környezetre ártalmas tevékenységének visszaszorításával, amelyet az ellenőrzések fokozásával és a büntetések szigorításával is ösztönöznének. A tervek szerint súlyos esetben akár százezer jüanos (4,5 milliárd forint) büntetés is kiszabható lesz a szabályok ellen vétőkre, ez az eddigi legmagasabb összeg több mint duplája. A város és környéke 2500 tavának és folyójának fele súlyosan szennyezett, a teljes vízmennyiség mindössze 3 százaléka elég tiszta ahhoz, hogy emberi fogyasztásra ajánlják.

A lakosok legnagyobb aggodalmai között emlegetett környezetszennyezés kezelésére a város eddig is jelentős összegeket áldozott, az elmúlt 15 év átlagában évi 21,3 milliárd jüant (százmilliárd forint), a költségvetés növelésétől a javulás gyorsítását remélik a döntéshozók. A szakértők szerint ugyanakkor a folyamat évtizedeket vesz majd igénybe, a környezetvédelmi iroda vezetője, Csang Csuan tavaly úgy fogalmazott, hogy a küzdelem “kemény és hosszú lesz”, s még legalább egy évtizedig szmogos marad Sanghaj.

Ajánlott tartalom

Megduplázódott az 50 fokos meleget elérő napok száma a 80-as évek óta

Csaknem megduplázódott a szélsőségesen meleg, 50 Celsius-fokot is elérő napok száma az 1980-as évek óta - állapította meg a BBC globális elemzése.