46.000 tonna békacomb 10 év alatt

Az európai uniós országok az utóbbi tíz évben mintegy egymilliárd békát fogyasztottak el, ezzel a Pro Wildlife természetvédelmi szervezet szerint tetemesen hozzájárultak a kétéltűek világszerte jelentkező pusztulásához.

Az unió 2000 és 2009 között több mint 46 000 tonna békaterméket importált, túlnyomó többségében fogyasztásra szánt combot – közölte a Focus című német lap a Pro Wildlife és további két amerikai civil szervezet közös tanulmányáról. A Pro Wildlife biológusa, Sandra Altherr szerint a termékek túlnyomó része Indonéziából, főleg vadon befogott állatokból származik. Bár nehéz felbecsülni a pontos értéket, a természetvédők abból indulnak ki, hogy az állatok legfeljebb 15 százaléka kerül ki tenyészetekből: a békacomb fogyasztása így az élőhelyek megsemmisülése mellett a kétéltűek világszerte jellemző fogyatkozásának egyik fő oka. A tanulmány szerint az uniós országok – elsősorban Franciaország, Belgium és Hollandia – a békapusztítás szomorú éllovasai, és azok is maradnak.  A békák befogásával ördögi kör alakul ki: mivel a kevesebb kétéltű kevesebb kártevő rovart fogyaszt el, több rovarirtó és növényvédő szert kell alkalmazni, az pedig szennyezi a vizeket, ami aztán káros hatással van a már amúgy is megfogyatkozott békákra.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.