5 éve robbant fel a Deepwater Horizon fúrótororny a Mexikói-öbölben

Öt évvel ezelőtt, 2010. április 21-én a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon fúrótornyon történt robbanás miatt meghalt 11 ember és az egyik legnagyobb olajkatasztrófa következett be, melynek a környezeti rombolóhatását a mai napig érezni. 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe.

Az elsüllyedt platform helyén mintegy ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak 87 nappal a robbanás után sikerült eltömíteni a tenger mélyén. Az olaj egy jelentős hányada a robbanást követően nem emelkedett a felszínre, hanem a fúrólyuk körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt. Jelenleg is 3200 négyzetkilométernyi területen borítja lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben, mely azóta is mérgezi az élővilágot. Mivel az olaj nem bomlik le természetes úton, ezért ha nem tisztítják meg a területet, a kátrányréteg miatt teljesen elpusztul ezen a területen az élővilág pár éven belül.

2013 júliusában az amerikai Halliburton energiaügyi szolgáltató cég a bíróság előtt ismerte el, hogy megsemmisítette a katasztrófát követően az olajkút betonozásáról készült számítógépes szimulációs eredményeket. Korábbi vizsgálatok szerint a betonozás minőségi hiányosságai szénhidrogének beszivárgását okozhatták a kútba, és elképzelhető, hogy ez váltotta ki a robbanást.

A BP cégóriás 11 vádpontban ismerte el bűnösségét a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajkatasztrófa ügyében. A BP három tisztségviselője ellen 23 pontban emeltek vádat New Orleansban, egyebek között gondatlanságból elkövetett emberölésért. A cég felelősnek vallotta magát a munkások halálával és a kongresszus előtt való hamis tanúskodással kapcsolatos bűncselekményekben és két szabálysértésben.

A BP megállapodott a minisztériummal, hogy öt év alatt összesen 4,5 milliárd dolláros (ezermilliárd forintos) pénzbírságot fizet a tárcának, az amerikai hal- és vadvédelmi alapnak, a tudományos akadémiának és az értékpapír-piaci felügyeletnek (SEC). Ez messze a legnagyobb pénzbüntetés, amelyet az amerikai és a brit igazságszolgáltatás történetében bármely vállalatra valaha kiróttak.

forrás: greenprofit.hu

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.