5 éves terv a sűrített földgáz népszerűsítéséért

A világon jelenleg 10 millió sűrített földgázzal (CNG) futó jármű járja az utakat. Ezek közül mindössze 142 000 található Amerikában, ahol a képviselőház törvénnyel küzdene a pozitív változásért.

A képviselőház minap elfogadta azt a törvényt, mely a környezetkímélő vezetést és a sűrített földgázzal működő járművek népszerűsítését tűzte ki céljául. A törvény által meghatározott programot az energiaügyi miniszter felügyeli, és a projekt elsődleges feladatának a földgázzal kapcsolatos kutatások, fejlesztések és demonstrációk intenzívebb folytatását tekinti. További feladat a járműipar földgázzal foglalkozó részével és a Környezetvédelmi Hivatallal szoros együttműködésben, megállapítani a hivatalos fölgázt átalakító rendszerek követelményeit, ezt hozzáigazítani a szövetségi tanúsítási előírásokhoz és a kibocsátási szabályozáshoz.

A földgáz még mindig fosszilis tüzelőanyag, ám sokkal tisztább, mint a hagyományos benzin vagy dízel meghajtás, a sűrített földgázzal hajtott járművek szén-dioxid-kibocsátása 25%-kal alacsonyabb. A teljesen szénsemleges közlekedés jelenleg megoldhatatlan, hatalmas lépés lenne. A CNG népszerűsítése ezért mindenképp helyes döntés. A törvénytervezet ezen felül törekszik a földgáz, mint üzemanyag infrastruktúrájának kiépítésére, hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére, valamint elérni, hogy a hibridrendszerek a természetes gázzal működő motorokat részesítsék előnyben.

Az 5 éves program költségtervezete 30 millió $ évente, 150 millió $ összesen. Szakemberek javaslatai alapján elképzelhető, hogy a projekt kezdeti fázisában a teherautók és a buszok kerülnek előtérbe, mivel nagyobb a szén-dioxid-kibocsátásuk és minden nap sűrűn lakott területeken haladnak keresztül.

Ajánlott tartalom

Megállapodás a hidrogén és kapcsolódó innovációk ipariparki alkalmazásáról

Az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele, valamint a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség pénteken - tájékoztatta a szövetség az MTI-t.