5 millió forintot takarítanak meg évente pelletfűtéssel

A napokban került átadásra a Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola felújított hőközpontja és távfűtő rendszere, amelybe egy 950 kW-os, automata fapellet tüzelésű kazán került beépítésre.

Az EU által támogatott, az ERFA társfinanszírozásában az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projektben egy új, 950 kW-os, automata fapellet tüzelésű kazán, tüzelőanyag-tároló és -adagoló rendszer, valamint épületenkénti fűtés szabályzás lett beépítve.  A felújítás során a korábbi földgáz alapú berendezések megmaradtak, így üzemzavar esetén a régi kazánokat átmenetileg üzembe lehet állítani. A régi, rossz műszaki állapotú rendszer kiváltásával 263 tonna/év CO2 és 80 tonna/év NOx kibocsájtás csökkentést lehet elérni. Az önkormányzat várható költségmegtakarítása 5 millió Ft/év. A beruházás összege 103.563.415 Ft, ezen belül a pályázati támogatás 72.494.391 Ft (70%) volt.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.