Sok kicsi sokra megy, és sok kis apró lépéssel jelentős zöld változásokat érhetünk el. Az alábbi ötletek megvalósítása egyáltalán nem fáradtságos, de hosszútávon, ha sikerül a mindennapok részévé válniuk, rendkívül kifizetődőek.

5 perc 5 tipp

Sok kicsi sokra megy, és sok kis apró lépéssel jelentős zöld változásokat érhetünk el. Az alábbi ötletek megvalósítása egyáltalán nem fáradtságos, de hosszútávon, ha sikerül a mindennapok részévé válniuk, rendkívül kifizetődőek.

1. Zöld linkek. Még fel sem kell állni a géptől, elég egy klikk valamelyik zöld linkre, amivel már adakoztunk is. Ez egy újfajta virtuális adakozás, nem kell pénzt áldozni rá. Néhány előre gondolkodó website ugyanis az internetes hirdetési bevételeket zöld kezdeményezések támogatására fordítják. A legtöbb esetben tehát, minél nagyobb az oldal látogatottsága, annál nagyobb „adomány” gyűlik össze. Néhány ilyen weboldal:
http://www.therainforestsite.com/
http://www.care2.com/click2donate/
Ez utóbbi oldalon tematizálták a kölünböző donációkat, a bébi fókák, óceánok, nagymacskák védelme mellett a rászoruló gyermekeknek és az erőszak ellen is rendeznek gyűjtéseket.

2. Cseréljük le hagyományos izzóinkat! A sztenderd villanykörték 60-80%-kal több energiát használhatnak el, mint kompakt társaik. Az energiatakarékosság már önmagában előny, de az élettartamuk is sokkal hosszabb, akár 15000 óra is lehet, tehát kifizetődőbbek is. Ma már minden szaküzletben és bevásárló központban árulnak kompakt fénycsöveket, így bármelyik bevásárlás alkalmával betehetünk párat a kosárba.

3. Rendszeresen olvassuk le a mérőórákat! Ha pár naponta feljegyezzük az aktuális állásokat és néhányszor összevetjük egy hónapban, láthatjuk, hol, mikor nagyobb a felhasználásunk, és hol tudunk takarékoskodni. Például naponta 4 kilowatt/órával csökkenthetjük fogyasztásunkat, ha lekapcsoljuk a feleslegesen égő fényforrásokat, vagy kihúzzuk a nem használt elektromos berendezéseket, amik még ilyenkor is pörgetik az órát. Ha precízebb és alaposabb megoldást szeretnénk, online rendelhetünk intelligens monitorozó berendezéseket. Így vagy úgy, ez számunkra is a leghatékonyabb zöld változtatás.

4. Komposztáljunk! Tulajdonképp elég egyszerű elkezdeni, hiszen akár házon belül, akár a kertben képzeljük el leendő komposztálónkat, a barkács áruházakban beszerezhetjük. Amint megvagyunk ezzel, elkezdhetünk keresgélni a házban, például almamagot, tojáshéjat, kávé maradékot, de a lenyírt füvet is hasznosíthatjuk.

5. Szedjünk szemetet! Már írtunk a Gellért-hegy április 26-ai takarításáról, de a mindennapokban is használhatjuk az ilyen eseményeken szerzett tapasztalatainkat. Ugyanezt megtehetjük saját tágabb környezetünkben is, remélve, hogy szomszédaink is csatlakoznak hozzánk és együtt tisztíthatjuk meg, például a közös utcát.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.

Nincs hozzászólás

  1. nah most mentek el a szerelők ki is kötötték az áramot csak gyertya mától..:))))

  2. Hell: legalább mostantól a gyertyára költhetsz;)