5 tipp, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel a konyhában

A víz maga az élet. Napjainkra a Föld egyre több pontján válik luxuscikké a tiszta ivóvíz. Ahhoz, hogy gyermekeink és unokáink életét ne veszélyeztesse a fenyegető vízhiány, nekünk kell felelősen bánnunk meglévő vízkészleteinkkel. Hogyan?

Takarékoskodjunk vele, ahol és amikor csak lehet! A családok konyháiban a legtöbb vizet a mosogatás kellemetlen folyamata emészti fel. A következő ötletekkel ha élvezetesebbé nem is, de környezettudatosabbá mindenféleképpen tehetjük a mindennapos konyhai rutint.

1. Megfelelő tervezéssel könnyen spórolhatunk a mosogatásra váró edényeken és a vízszámlán is. Ha a főtt tészta mellé például zöldséget is párolunk, készítsük el először a zöldséget, majd ennek a levébe tegyük fel főni a tésztát! Az ízét nem rontja el, sőt mi több, csak gazdagabbá teszi azt. Az ételkészítést még környezettudatosabbá tehetjük, ha edényeinket egymásba illesztve, egymás fölött párolunk. Így nemcsak a felhasznált víz mennyiségét csökkenthetjük, hanem az energiáét is.

2. Ételeink elfogyasztása után kerül kézbe az egyik leggyakoribb tisztítószer, a mosogatószer. Személy szerint én gyakran azért öblítem el még kétszer-háromszor a tiszta edényt, mert attól tartok, marad még valamennyi vegyszer az elmosogatott eszlözökön. Ezt a problémát környezetbarát mosogatószerrel könnyen kiküszöbölhetjük. Ha nem sajnálunk néhány száz forinttal többet áldozni “zöld” mosogatószerre, a lefolyóba kerülő szennyvíz is kevésbé veszélyezteti majd folyóink, tavaink élővilágát.

3. A legfontosabb feladatunk mosogatás közben, hogy amíg a szivaccsal az edényeket törölgetjük, csutakoljuk, zárjuk el a csapot! Miért is kéne folyatnunk a drága, pótolhatatlan ivóvizet az ételmaradék levakarása során?

4. Ha a tányérokra száradt maradék eltávolításán fáradozunk, jó szolgálatot tehet a valamennyire még mosogatószeres, de már tisztának mondható öblítővíz. Ezt célszerű nem rögtön leengedni a lefolyón, hanem beleönteni az égett, koszos, áztatásra váró edényekbe. Külső szemlélőnek mindez talán komolytalan pancsolásnak, pepecselésnek tűnik, valójában azonban azon fáradozunk, hogy bolygónk lakói néhány évtized múlva is tiszta ivóvízhes juthassanak.

5. Sok konyha elengedhetetlen kelléke a vízforraló. Igyekezzünk ebbe csak annyi vizet tenni, amennyit el is használunk! A készülék alján maradó, vízkővel fenyegető maradékot öntsük a szobanövényeinkre vagy hasznájuk fel mosogatás közben öblítésre!

+1. És a legfontosabb: higgyünk benne, hogy felelősségteljes viselkedésünknek megtérül az eredménye! Hiszen régóta tudjuk, sok kicsi sokra megy!

forrás: szemlelodosziv.blog.hu

Ajánlott tartalom

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.