50 éves hórekord Ausztráliában

20 éve nem látott mennyiségű hó hullott Ausztrália keleti partvidékén, Új-Dél-Wales államban, ahol több hegyi főút járhatatlanná vált a szokatlan téli időjárás miatt. Mindeközben autók lángoltak egy kaliforniai főúton.

A Sydneytől nem messze nyugatra található Kék-hegységben 20 centiméter hó esett. A térség egyik kisvárosának, Orange-nak a lakói az ABC televíziós csatornának arról számoltak be, hogy ilyen sok hó 50 éve nem hullott a településen. Néhány településen az iskolák zárva maradtak, a hegységen keresztülvezető több főút pedig járhatatlanná vált. A hóesés következtében mintegy 9500 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.  Sajtójelentések szerint Új-Dél-Wales fővárosából, Sydneyből sokan vonattal útra keltek, hogy megcsodálhassák a fehér tájat. Északabbra, Queensland államban is havazott néhány helyen. Sok ottani lakos elmondása szerint korábban még soha életében nem látott havat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.