50 ezernél több, tisztán elektromos autó közlekedik Magyarországon

Kettős rekorddöntést hozott a február a környezetkímélő autózásban, zöld rendszámos járműből 90 ezernél, tisztán elektromosból 50 ezernél több fut már Magyarországon – írja az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki Facebook bejegyzésében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelték, februárban két fontos mutatóban is jelentős mérföldkövet lépett át Magyarország az elektromobilitás hazai terjedésében, a világoszöld hatósági jelzéssel forgalomba helyezett gépjárművek száma a múlt hónapban 88 229-ról 90 823-ra nőtt, a tisztán elektromos hajtásúaké 49 757-ről 51 461-re. Ismertetik, hogy a teljes állomány 2594 darabos gyarapodása havi rekordnak számít, az eddigi csúcs 2252 darab volt 2022 márciusában. Ugyanígy minden korábbinál nagyobb, 1704 darabos a bővülés a tisztán elektromos kategóriában, itt 2021 decembere csúszott le a képzeletbeli dobogó tetejéről az akkori 1522 darabbal. A komplett zöld flotta 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark több mint hat és félszeresére nőtt Magyarországon.

Hangsúlyozták, a jövő a zöld energiáé. A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 200 milliárd forint értékben. Felidézik, hogy a vállalatok február eleje óta igényelhetnek állami hozzájárulást tisztán elektromos személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez. A legfrissebb adatok szerint az eddig beérkezett 1918 pályázatban több mint 9,1 milliárd forint támogatást kértek a cégek 2347 gépjármű megvásárlásához. A 30 milliárd forintos keretösszegű kiírás jövő tavaszig nyitva áll a hazai vállalkozások előtt.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.