50 %-kal csökkent az épület energiafogyasztása

741 db nyílászáró, 3114 m2. Összesen ennyi üvegfelület cseréje történt meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ’E’ épületében az elmúlt hónapokban. Az épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően 4500 GJ-al csökken az egyetem éves energiafelhasználása.

A közelmúltban átadott  épületben nyílászáró cserére, épületgépészeti korszerűsítésre, és homlokzati hőszigetelésre is sor került. A beruházás célja a BME energiafogyasztásának és üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése. Az ’E’ épület egyedi sajátosságai és a betöltött funkció tekintetében jelentős, pótolhatatlan szerepet tölt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem életében. A fejlesztést nehezítette, hogy az épületben könyvtár, reprezentatív helységek, és nemrégiben felújított tantermek is találhatóak. „2009-ben a Nahova Holding Kft. hathatós közreműködésével készült el a pályázat, melynek köszönhetően 499 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert az Egyetem” – mondta el Pintér Kálmán projektvezető. „A fejlesztés a KEOP-2009-5.3.0/A pályázati alapból Európai Uniós támogatással valósult meg.”

 
A toronyépület hatalmas üvegfelületei már az építés idején is gyenge hőszigetelő képességgel bírtak, és az elmúlt negyven évben jelentősen romlott az állapotuk.  A beruházás keretében a fűtési rendszer is korszerűsítésre került, valamint saját forrásból a homlokzat nem üveg felületeit is hőszigetelték. A beruházásnak köszönhetően a számítások szerint 47%-al csökken az épület energiafogyasztása, mely évi 26 millió Ft-al csökkenti az energiaköltségeket, és 282 tonnával az épület éves szén-dioxid kibocsátását. A fejlesztés így nem csak gazdaságossági és esztétikai, hanem környezetvédelmi megfontolásból is indokolt volt.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.