50 százalékos megtakarítás a BME-n

Épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően 4500 GJ-al csökken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem éves energiafelhasználása. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházás célja a BME ’E’ épületének korszerűsítésén keresztül csökkenteni az egyetem energiafogyasztását és üvegházhatású gáz kibocsátását.

Július 6-án, szerdán tartották a hatvanas években épült ’E’ épület felújítását célzó projekt nyitórendezvényét. A beruházás keretében nyílászáró cserére és épületgépészeti korszerűsítésre is sor kerül. A toronyépület hatalmas üvegfelületekkel rendelkezik melyek már az építés idején is gyenge hőszigetelő képességgel bírtak, és az elmúlt negyven évben jelentősen romlott az állapotuk.  A beruházás keretében a fűtési rendszer is korszerűsítésre kerül. A BME ’E’ tanulmányi épülete egyedi sajátosságai és a betöltött funkció tekintetében jelentős, pótolhatatlan szerepet tölt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem életében, ám jelenlegi állapotában üzemeltetése igen gazdaságtalan, jelentős pénzügyi terhet ró a működtetőre. Az épület külső nyílászáróinak cseréje, valamint az egycsöves fűtési rendszer kétcsövesre és szabályozhatóra történő cseréje, modernizációján 47,8 %-al csökkenti az épület energiafogyasztását. A fejlesztés a KEOP-2009-5.3.0/A pályázati alapból Európai Uniós támogatással valósul meg. A pályázat elbírálói 499 millió forintos támogatásról döntöttek 2010 májusában. A beruházásnak köszönhetően évi 26 millió Ft-tal csökken a BME energiaköltsége, és 282 tonnával az épület szén-dioxid kibocsátása. A fejlesztés így nem csak gazdaságossági és esztétikai, hanem környezetvédelmi megfontolásból is indokolt.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.