500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben

Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei.

Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett. A szlovákiai jelenség arra utal, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotópfelhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is. Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak ugyan sokszorosa, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban. Egy pozsonyi egyetem neve elhallgatását kérő kutatója kérésünkre az imént ellenőrizte a háttérsugárzást a laboratóriumában található műszerrel, és az ott jellemző, normális értéket kapta. A kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Mai, Nem kell félnünk a jódizotóptól című cikkünkből egy csomó további fontos és érdekes dolgokat megtudhat a 8 nap alatt elbomló jód-131-esről, és hogy miért nincs semmi értelme jódtablettákkal tömni magunkat.
A cikkben dr. Turai István, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgató főorvosa azt mondja: “A napi mérési eredmények az elmúlt hetekben nem mutattak változást a korábbi hetekhez vagy akár évekhez képest, tehát Japánból nem jutottak el Budapestre sugárzó anyagok.”

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.