750 millióból korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen uniós támogatással, összesen 750 millió forintos beruházással a közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestet LED-technológiát használó fényforrásra cserélik.

A 6830 lámpatest cseréjével az önkormányzat harmadával csökkenti a közvilágítás évi 70 millió forintos energiaköltségét – jelentette be Kószó Péter alpolgármester a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: további megtakarítást jelent, hogy a korszerű LED-es fényforrásoknak a hagyományos eszközökhöz képest lényegesen alacsonyabb a karbantartásigényük, és élettartamuk csaknem háromszorosa az eddig alkalmazott nátriumlámpákénak. A fejlesztéssel elért energiamegtakarítás évente 565 MWh, ezzel 352 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – tudatta az alpolgármester.

 
Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta, az új technológia a korábbi sárgás fényű nátriumlámpákhoz képest lényegesen erősebb és a beépített prizmáknak köszönhetően egyenletesebb megvilágítást biztosít, így a közlekedésbiztonság is javul. Közölte, hogy a belső városrészekben néhány hete kezdődött el a fényforrások cseréje, a kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. szakemberei hamarosan a külső területeken is hozzálátnak a munkához, és a tervek szerint három-négy hónapon belül fejezik be.  Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár áprilisi hódmezővásárhelyi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.