750 millióból újult meg Hódmezővásárhely közvilágítása

Lázár János (Fidesz) polgármester a fejlesztés eredményeit bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás egyik oka az a konfliktus volt, amely a regionális áramszolgáltató, az EDF Démász és Hódmezővásárhely között kialakult az elmúlt években.

A képviselő-testület a többi között a szolgáltató és a város között kialakult gazdasági és érdekkonfliktus hatására döntött úgy, mindent megtesz az energiaköltségek csökkentése érdekében, hiszen minden önkormányzat számára fontos, hogy minél kevesebbet költsön működésre és minél többet fejlesztésre – hangsúlyozta a politikus. A polgármester hozzátette, az elérhető megtakarítások és a szolgáltatási színvonal javítása mellett a lépés fontos célja volt az is, hogy csökkentsék a település kiszolgáltatottságát az áramszolgáltatóval szemben. A városban hétezer lámpatest működik, ezek javítását átalánydíjért végezte a Démász-csoport, ám “nem tartották karban a hálózatot és természetesen óriási pénzeket számláztak” – tudatta Lázár János.

Úgy fogalmazott: nemcsak a közvilágítás és az villamos energia biztosítása jelenti az üzletet Magyarországon. Háromezer-kétszáz település “horribilis biankó csekket állít ki” az áramszolgáltatóknak azzal, hogy a hálózatok karbantartását rájuk bízza, hiszen így nem a fejlesztésben érdekeltek – tette hozzá a politikus. A beruházásról készült összegzés szerint a 750 millió forintból megvalósult fejlesztés során – a költségek felét uniós támogatás fedezte – a település közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestjét új, LED-technológiát használó fényforrásra cserélték. A 6793 lámpa korszerűsítésével az önkormányzat 35 százalékkal csökkenti a közvilágítás költségeit. Az energiatakarékos LED-technológia további előnye, hogy míg a hagyományos izzók élettartalma 12 ezer óra, a LED-fényforrásoké 60 ezer óra, s ez az üzemeltetési költségekben is jelentkezik. Jelenlegi számítások szerint a város teljes megtakarítása 44 millió forint évente: 32 millió az energiafogyasztás mérséklése, 12 millió pedig az üzemeltetési költségek csökkenése révén. A LED-technológiát használó fényforrások az alacsonyabb energiafelhasználás ellenére erősebb és egyenletesebb megvilágítást biztosítanak a város utcáin.

Ajánlott tartalom

Újraindulhat az ingyen napelemes pályázat, hamarosan igényelhetik a pénzt

Több változást is jöhet a 100 százalékos támogatást kínáló napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatban.

Nincs hozzászólás

  1. Elképesztő hazudozás. Egyrészt a közvilágításban sehol nem használnak “hagyományos” izzólámpákat amivel az összehasonlítás történik. A többi típusúakkal összehasonlítva és a közvilágításban leginkább használt alacsonynyomású nátriumlámpákhoz képest a led még a mostanság kitűzött elméletileg az évtized végére elérni kívánt hatásfokhoz képest is jelentősen jobb azaz hatálonyabb kicsit nagyobb élettartammal mint az említett csodaled. Ha meg nem szeretjük a sárgás fényt akkor is jobban járunk egy higanygőz lámpával, mivel a ma kapható legjobb led is csak éppen, hogy eléri avagy inkább megközelíti a 100 lm/W hatásfokot persze pár százszor drágábban…
    Szóval megint elfagyiztunk pár száz millát de sötétzöldek vagyunk…