8 elektromos busz érkezik Pécsre

Várhatóan a jövő év elején újabb nyolc, tisztán elektromos meghajtású busz áll munkába Pécsen, a Zöld busz program csaknem 1,2 milliárd forintos pályázatának köszönhetően – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

A közleményben Ruzsa Csabát, a város külsős alpolgármesterét idézve azt írták, hogy a beszerzés után a pécsi közösségi közlekedésben naponta részt vevő buszok mintegy húsz százaléka tisztán elektromos meghajtású lesz, ami “jelentősen éreztetni fogja a hatását a pécsi levegő minőségében is”. A baranyai megyeszékhelyen tavaly nyáron állt szolgálatba az első tíz e-busz. A 64 utas befogadására alkalmas járműveket egy 1,7 milliárd forintos – a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építését is magában foglaló – európai uniós pályázati támogatásból vásárolták meg. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az első tíz pécsi e-busz tavaly júliusi átadásán azt mondta: 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken, erre 36 milliárd forint jut a következő tíz évben. Hozzátette: a fejlesztésekkel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát legyen.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.