Egy ecuadori bíróság 8 milliárd dollárt meghaladó környezetszennyezési bírságot rótt ki a Chevron amerikai olajtársaságra az ecuadori Amazóniában okozott súlyos természeti károk miatt.

8 milliárd dollár környezetszennyezési bírságot róttak ki a Chevronra

Egy ecuadori bíróság 8 milliárd dollárt meghaladó környezetszennyezési bírságot rótt ki a Chevron amerikai olajtársaságra az ecuadori Amazóniában okozott súlyos természeti károk miatt.

A Chevron képviselői “törvénytelennek és végrehajthatatlannak” minősítették a Lago Agrio-i bíróság hétfői ítéletet – amely veszélyes precedenst jelentene a nemzetközi olajtársaságok számára -, s közölték azt is, hogy fellebbeznek, ha szükséges még az ecuadori legfelsőbb bíróságnál is. Korábban a Chevron egy amerikai bíróságon és a hágai döntőbíróságon is elérte, hogy felfüggesszék az ecuadori perben születő ítélet végrehajtását.
A per valójában még 1993-ban vette kezdetét, azt követően, hogy a trópusi esőerdőkben élő indiánok – csaknem harmincezren csatlakoztak a kártérítése igényekhez – a kollektív keresetet nyújtottak be, 27 milliárd dollár kártérítést követelve a Chevrontól. Indoklásuk szerint az olajtársaság tevékenysége az Amazonas-medencében súlyos károkat okozott az ökoszisztémának, jelentősen rontotta az őslakosok életkörülményeit és -minőségét, lakhelyük elhagyására késztette az esőerdei indiánokat.

A Chevron érvelése szerint viszont az általa 2001-ben felvásárolt Texaco – amely 1964 és 1990 között termelt ki kőolajat az ecuadori Amazóniában – tevékenysége minden káros következményét felszámolta.
Mindenesetre Rafael Correa ecuadori elnök korábbi nyilatkozataiban “az emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte az amerikai olajóriás által az őserdőben folytatott tevékenységet.
Az ecuadori bíróság 188 oldalas ítélete összesen 8,2 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Chevront.  Ez a bírság jócskán meghaladja azt az 5,3 milliárd dolláros kártérítési ítéletet, amelyet 1994-ben az Egyesült Államokban szabtak ki az Exxon-Valdez tartályhajó alaszkai környezetszennyezése miatt.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.