8 négyzetméteres ökoház 25 millió forintért jöhet?

A Nice Architects nevű pozsonyi cég által kifejlesztett Ecocapsule alapterülete 8,2 négyzetméter és a világ bármely tájára eljuttatható helikopter segítségével vagy egy utánfutón.

Az egyedi konstrukció meghódította a piacot. Az ökokapszula egy 750W szélturbinával és egy 880W napelemmel rendelkezik, s mind a két berendezés rá van kötve a 10 kWh akkumulátorra. Emellett a kis méretű otthon összegyűjti a tetőről az esővizet, amelyet aztán egy szűrő segítségével tisztít meg, írja a treehugger.com. A vécé egy biokomposztálóból áll, de a jövőben várhatók olyan modellek is, amelyek eltüzelik majd a keletkező anyagokat. A teljes ház 1350 kilogrammot nyom, mindezt az teszi lehetővé, hogy a külső borítás szénszálba burkolt alumínium. Az egyetlen problémát a kis méret mellett az jelenti, hogy az ökokapszula jelenleg nagyon drága: az ára 79 900 euró vagyis 24.850.000 forint, amely négyzetméterenként 3.017.000 forintot jelent.

 

Ajánlott tartalom

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye

Újabb fogyasztói kutatás mutatott rá, hogy a vásárlók egyre szívesebben választanának fenntartható termékeket, de a félrevezető zöld állítások miatt nehéz beazonosítaniuk a valódi öko változatokat.