8 tonnával könnyebb a világ legmagasabb csúcsa

Összesen 8100 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a világ legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek és környékének takarítói, akik a hegymászók után maradt hulladékok eltüntetésére szerveztek tavaszi nagytakarítást.

A tapasztalt hegymászókból álló expedíció áprilisban vágott neki a Mount Everestnek (Csomolungma), hogy az alacsonyabb területekről legalább négytonnányi, a magasabb részeken pedig egytonnányi szemetet gyűjtsenek. Az embert próbáló munkában összesen 29 hegymászó vett részt, közülük tizenkilencen minden nap az alaptábor fölötti területeken hét vagy annál is több órát dolgoztak. Erőfeszítéseiket ráadásul a friss hóesés is hátráltatta, amely elsősorban a magasabb területeken fedte el a turisták fölöslegessé vált felszereléseit. A szemétszedők egyenként legkevesebb 30 kilogramm szeméttel indultak vissza az alaptáborba, ahonnan 75 jakkal és 65 teherhordóval vitték tovább a 3750 méter magasan fekvő Námcsé Bazár településre. Az összegyűjtött hulladék egy részét, köztük az elhasznált régi sátrakat, köteleket, kartonpapírokat elégetik. A fémeket, például a kiürült oxigénpalackokat beolvasztják és ajándéktárgyakat készítenek belőlük. Ezeknek az eladásából pedig a további takarítási programokat finanszírozzák, mert a szakemberek szerint a 8848 méter magas hegyen még mintegy 50 tonna szemét várja a takarítókat.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.