80 millió ember áramellátását oldja meg a szélturbina sziget

Három európai ország, Dánia, Hollandia és Németország összefogásával valósul meg az Északi-tengerre tervezett szélsziget.

Az elsőre futurisztikus ötlet megvalósításával mindhárom ország közelebb kerülhet a párizsi klímaegyezményben vállaltak teljesítéséhez. Mesterséges szigetet építenek az Északi-tengeren fekvő Dogger Bankon, három energetikai vállalat együttműködésével. A dán Energinet.dk valamint a holland és a német villamosenergia-ipari rendszerirányító társaságok megállapodtak az Angliától 100 km-re keletre fekvő homokpad beépítéséről. A cél egy hatalmas zöldenergia-termelő üzem létrehozása: a tervek szerint több ezer áramtermelő szélkerék dolgozna a létesítményben.

Innovatív, de nem teljesen új

A Dogger-pad az Északi-tenger egyik nagy kiterjedésű homokpadja. A helyszín kiválasztását annak viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és az uralkodó széljárás indokolta. A leendő energiasziget mintegy 6 négyzetkilométeres lenne, a termelést szolgáló infrastruktúrával, kikötővel. A fejlesztés második lépcsőjében pedig az elosztóhálózatra kapcsolnák rá a zöldenergia-szigetet, méghozzá úgy, hogy a megtermelt energiából a projektben résztvevő 3 ország a megállapodás szerint tudjon vételezni.

A fejlesztés mindenképpen innovatív, de nem teljesen új. Dánia már korábban is létesített – igaz, szerényebb – energiatermelő mesterséges szigeteket saját vizein, és más ország területein is – hívta fel a figyelmet Jesper Norskov Rasmussen, a dán vállalat szóvivője. Az érintett vállalatok vezetői egyetértenek abban, hogy, bár a beruházás költséges és technológiailag is igen kényes, hosszú távon mindenképpen megéri. A projekt távlati célja végül is az olcsó és folyamatos szélenergia-felhasználás, és ennek a fejlesztési elképzelések meg is felelnek. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációk teszteléséhez vár ötleteket a MEKH

A villamos energiáról szóló törvény 2022. szeptember 1-jétől teszi lehetővé, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.