80 millió embert látna el árammal az energiasziget

Dánia, Hollandia és Németország létrehozna egy mesterséges szigetet az Északi-tengeren, az oda telepített szélfarm pedig 80 millió ember áramellátását biztosíthatná, írja a Local.

Az energiaszigetet az úgynevezett Dogger-padon, Anglia keleti részétől 100 kilométerre építenék meg. A Dogger-pad egy nagy kiterjedésű homokpad az Északi-tengerben. A terület viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és a sok szél ideális hellyé teszi a zöld energia termelésére. A leendő energiasziget hat négyzetkilométer lenne, és körülötte több ezer szélmalmot telepítenének, amik mind a szigeten lévő energiaelosztóhoz kapcsolódnának. A dán Energinet.dk, illetve a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságok március 23-án fognak aláírni egy szerződést, ami után közösen elkezdhetik kidolgozni a projekt megvalósítását. Az elsődleges cél a sziget és az energiaelosztó létrehozása, ami 30 gigawattnyi (GW) áramot lenne képes összegyűjteni, hosszútávon pedig a 70-100 GW a cél. A 70 GW elég lenne 80 millió ember áramellátásának biztosítására, ami közel négyszer annyi, mint Dánia és Hollandia teljes lakossága, írta az index.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hírt kapott, aki napelemes pályázati pénzre várt

Az Energiaügyi Minisztérium szerdai Facebook-posztjában jelentette be, hogy az új Napenergia Plusz Programban már több mint 50 milliárd forint értékben ítéltek meg támogatásokat több mint 12 ezer háztartás számára.