Rekordot dönött a Teslák eladása

A Tesla és más gyártók is remek negyedéven vannak túl.

A Tesla 2022-es első negyedéves eladási adatai alapján úgy tűnik, nagyon komoly év vár a cég elektromos autóira Amerikában – számol be a Protocol. A vállalat továbbra is vezető szerepet tölt be a piacon, az üzemanyagárak emelkedése miatt ráadásul tovább növekedhet a Tesla eladása. A nehézségek dacára más gyártók is sikeres negyedéven vannak túl, és az Egyesült Államok mellett globálisan is jók a kilátások. A cég szerint az első negyedévben több mint 310 ezer járművet adtak el, ami 2021 azonos időszakához képest elképesztő, 68 százalékos növekedést jelent. Az értékesített példányok többsége Model 3 és Model Y volt, ezek nagyjából 295 ezer egységet tettek ki összesen. A befektetőknek szánt beszámoló alapján a lenyűgöző eredményt a beszállítói problémák és a gyárlezárások ellenére érték el. A gyártó új, negyedéves rekordot döntött, március közepén viszont az infláció- és költségnövekedés miatt 5-10 százalékos áremelkedést is bejelentettek. A brit székhelyű Autodata adataiból kiderül, hogy a teljes amerikai elektromosautó-piacot nézve is jól alakult a negyedév. Ennek oka részben az, hogy a hagyományos gyártók kínálatában is egyre több ilyen modell jelenik meg. A Hyundai például több mint 6200 egységet adott el az Ioniq 5-ből.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség számításai alapján globálisan 2021-ben mintegy 6,6 millió elektromos autót értékesítettek. Ez a világpiacot tekintve 6 százalékos növekedés, ami azt sugallja, hogy az érdeklődés egyre nő, de az Egyesült Államokhoz képest globálisan jelentős a lemaradás. Csak idő kérdése, hogy mikor jön el a valódi elektromosautó-forradalom. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) közelmúltban publikált jelentésében azt írják, az elektromos járművek akkumulátorainak ára a 2010-es évek során 85 százalékkal csökkent, ami nagyban hozzájárul a belső égésű motorok visszaszorulásához. Az árak ugyanakkor esetenként jelentős ingadozást produkálhatnak. Ez az Ukrajna elleni orosz támadást követően is megfigyelhető volt, több, az akkumulátorok gyártásához szükséges árucikk esetében költségnövekedés történt.

Ajánlott tartalom

Több mint száz diák vett részt a HUMDA miskolci pályaorientációs napján

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályaorientációs napot szervezett középiskolásoknak és egyetemistáknak Miskolcon, ahol többek között a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel ismerkedhettek a fiatalok.