Elszántan készül a dán rendőrség a klímacsúcsra

A dán rendőrség tömeges őrizetbe vételekre számít a december 7-én kezdődő ENSZ klímacsúcs idején, és igyekszik mennél több átmeneti fogdát kialakítani – közölte egy illetékes szerdán.

A rendkívüli intézkedések keretében – amennyiben a cellák megtelnének – az egyik börtön sportcsarnokát is előkészítik a randalírozóknak, akiknek egy részét esetleg a fegyintézetek műhelyeiben helyeznék el. A különben egyszemélyes zárkák lakói is ideiglenes társat kapnak: a nyolc négyzetméteren két személynek kell majd osztoznia.
A dán kormány hónapok óta alakítja stratégiáját a 11 napos konferenciára. Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter “csirkefogócsomag”-ként nyújtotta be a parlamentnek a rendbontókra kiszabható büntetések szigorítását célzó javaslatait. A törvényhozás elfogadta a miniszter kezdeményezését.
Így például a kétszeresére növelték a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek eddig maximum nyolc órára korlátozott őrizetét. A rendőrségi utasítások megsértőit fenyegető eddigi pénzbírság ezentúl rögvest negyven napi elzárásra súlyosbodik. Szigorítani fogják a német határ – Dánia egyetlen szárazföldi határa – ellenőrzését is, távol tartandó a “potenciális bajkeverőket”.
December 12-én Koppenhágában nagyszabású utcai felvonulásra készülnek a klímacsúcs ellenfelei, és ismertté vált, hogy több csoport másnap megkísérli lezárni a főváros kikötőnegyedébe vezető utakat. December 16-án pedig radikális tüntetők a konferenciának helyt adó Bella Központ elé akarnak vonulni.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.