Biowonder Kolkatában: sok zöld, hatékonyabb munkaerő

Létezik olyan építészeti megoldás, amely nem csupán kevéssé szennyezi a Földet, hanem kifejezetten pozitív hatással van a környezetre? Meglepő módon egyfajta választ ad a kérdésre, egy éppen Kelet-Indiában, Kolkata külvárosában megvalósult irodaház! 


Fenntartható biológiai kapcsolat az ember, az építészet és a természet között: ez volt az izgalmas építészeti alkotás létrehozójának, a Pasari Group koncepciójának fókuszában. A kereskedelmi központ bármely ablakából való zavartalan kilátás, a lélegzetelállító panoráma pedig csak hab a tortán. A látványban szokatlan, zöld megoldásokban élen járó irodaház megvalósítását már a tervezési fázisban az innovatív és 100%-ban a környezetet tisztelő gondolkodás hatotta át. A Biowonder energiamegtakarítási célú önakklimatizálódási elve és biofilikus jellege rendhagyó még napjainkban is: a fosszilis energiahordozók felhasználását minimalizálja, a természetes rendszerek pedig akklimatizációs technikákkal párosulnak. Említésre méltó, hogy Kelet-Indiában a Biowonder az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ ma, amely az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet is egyben. Azonban nem csak a környezetére, hanem a benne dolgozók teljesítményére is pozitív hatással van – 100%-ban zöld felületeinek köszönhetően oxigéndús munkakörnyezetet biztosít. A tájépítészekkel kiegészült tervezői csapatot az emberek és a természet közötti kapocs ihlette, amelynek jelentősége napról napra fokozódik, legyen szó bármilyen projektről. A fenntarhatóság szemlélete sok helyen már a tervezést is áthatja.

Fenntartható építészet gondolata és a C2C elve

A világszerte számos jelentős projektben résztvevő üveggyártó cég, a Guardian Glass, Európában az első float üveggyártó cégként 2022-ben ismét elnyerte a Cradle to Cradle minősítést, annak is a szigorúbb, bronz szintű 4.0 verziójú elismerését. A Cradle to Cradle Building Charter célja szerint arra ösztönzi a projektben résztvevőket, hogy a folyamat kezdetétől fogva szem előtt tartsanak bizonyos elveket, amelynek középpontjában a környezetre tekintettel zajló tervezés, kivitelezés, anyaghasználat és üzemeltetés áll. Ez a szemlélet kiválóan illeszkedett a különleges Kelet-Indiai irodaház profiljához, így ez lett a Biowonder irodaház tervezői és a Guardian Glass közös nevezője.

A „felmelegedés” kérdése – épületen belül, és azon kívül…

Térjünk vissza oda, mit kínál mindez az irodaház használóinak!

A kolkatai irodaház 37 000 négyzetméteren biztosítja a világ egyik legegészségesebb munkahelyi környezetét. Az épület méretét tekintve különösen robosztus alkotással állunk szemben – tetőtől talpig üveggel borítva. Ashok Pasari, a Pasari Group elnöke szerint „a terek egyfajta nyugodt energiát hordoznak, amely csak a természethez fűződő szoros kapcsolaton keresztül valósulhat meg.” Hozzáteszi emellett, hogy „a Biowonder létrehozásának fontos célja volt, hogy elősegítse az emberek és a természet közötti kapcsolat erősödését, ami pedig termelékeny környezetet biztosít, így a stresszmentes, nyugodt és békés életvitel kulcsa.” 

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen teljes üveghomlokzat esetén hogyan kerülhető el a „felmelegedés”? A megalkotók számára a Guardian SunGuard High Performance (HP) Royal Blue 40, a Neutral Plus 50 és a Guardian SunGuard Solar Silver 20 adott választ és fenntartható megoldást úgy, hogy közben az üveg a lehető legtöbb fényt képes átengedni felületén.

Környezettudatos építés itthon

Habár a beruházói döntéseket egyre gyakrabban befolyásolják a környezettudatos törekvések világszerte, és akár itthon is, továbbra sem számottevő az ebbe a felfogásba illeszkedő megvalósítás Magyarországon. Ennek oka azonban valószínűleg inkább anyagi jellegű lehet. Persze nem csupán az üveghomlokzatokba beépülő üvegtermékek kapcsán érzékelhető a törekvés és a valóság közötti kényszerű különbség. Ugyanakkor bíztató, hogy az építészeti megfogalmazásokban legalább már a törekvés felfedezhető.

 

Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel:

https://www.guardianglass.com/eu/hu/ 

 

 

 

Partner hír

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.