Szivárog a Barátság kőolajvezeték egyik lengyelországi szála, megkezdték a javítást

Szivárog a Barátság kőolajvezeték nyugati ágának egyik szála az északnyugat-lengyelországi Chodecz községnél, a helyszínen megkezdték a hiba javítását – közölte vasárnap a PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat.

A szivárgás azon a szálon történt szombat éjjel, amelyen a tengeri úton érkező szállítmányokból származó olajat továbbítják a németországi Schwedt és Spergau olajfinomítóiba, emiatt a lengyelországi vezeték másik szálára kellett korlátozni a Németországba tartó olajszállítást. Az érintett szálat várhatóan kedden helyezik újból üzembe – közölte a PERN. A szivárgás megállapítását követően a PERN válságstábot állított fel, a helyszínen az illetékes szolgálatok dolgoznak, beleértve a tűzoltóságot és a szennyezett talaj rekultivációjával foglalkozó szakértőket. A PERN közölte: a baleset nincs hatással a lengyelországi üzemanyagellátásra. A Barátság kőolajvezeték északnyugat-lengyelországi szakaszán tavaly októberben is történt szivárgás, akkor nem találtak külső beavatkozására utaló nyomokat.

Ajánlott tartalom

Tervezett rendelkezés segítheti az áramellátás biztonságát tartós nyári melegben

Egy tervezett rendelkezés az energiaügyi miniszter hozzájárulásával, ellátásbiztonsági okból lehetővé teheti az atomerőmű hűtővízét befogadó Duna-szakasz vízhőmérsékleti korlátozásának túllépését - írja az Energiaügyi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.