Debreceni polgármester: befejeződött a szóló autóbuszok cseréje a városban

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.

Azt mondta, a közösségi közlekedés stratégiai terület a városban, ezért folyamatos fejlesztése kulcsfontosságú. A 69 szóló busz mellett a 2024 végéig tartó flottacsere keretében már 10 Mercedes-Benz Conecto alacsonypadlós csuklós autóbuszt is üzembe helyeztek, amit még további negyven követ a jövő év végéig – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: a fejlesztések fontos eleme lesz egy nagyméretű napelempark megépítése, az ott termelt energiát a DKV használhatja majd fel, a közösségi közlekedés hatékonyabb működtetése érdekében. Papp László jelezte: amennyiben sikerül pályázati forrást szerezniük, megkezdődik a trolibuszok cseréje, és bővítik a jelenleg 12 járműből álló elektromos autóbuszflottát.

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a most lecserélésre kerülő Volvo autóbuszokat 2009-ben helyezték üzembe, azóta átlagosan 800 ezer kilométert futottak, de két busz futásteljesítménye meghaladja az egymillió kilométert. Az új típusú Mercedes buszok 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint elődeik, szén-dioxid-kibocsátásuk is ötödével alacsonyabb – ismertette a vezérigazgató, megjegyezve, hogy a jövőre befejeződő járműcserével a debreceni autóbuszok életkora két év alatt lesz. Az üzembe helyezett tíz új autóbusz jelképes indítókulcsát Úti Csaba, az ITK Zrt. közlekedési üzletágvezető-helyettese adta át Papp László polgármesternek.

Ajánlott tartalom

Több hibrid autót helyeztek forgalomba Németországban, mint tavaly ilyenkor

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.