Energetikai fórumsorozatot indít az Energiaügyi Minisztérium

Energetikai fórumsorozatot indít az Energiaügyi Minisztérium (EM) annak érdekében, hogy a kistelepülések vezetőivel egyeztetni tudjon a Magyarországot érintő energetikai kérdésekről – jelentette be Koncz Zsófia, a tárca parlamenti államtitkára kedden a fórumsorozat első állomása előtt tartott sajtótájékoztatón a Győr-Moson-Sopron vármegyei Bágyogszováton.

Koncz Zsófia elmondta, az energiaválság idején a kormány senkinek sem engedte el a kezét. A magyar családokat úgy védi a kormány, hogy fenntartotta a rezsicsökkentett sávot, amivel az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárait fizetik. Hozzátette: a vállalkozásoknak különböző konstrukciókkal segítettek, emellett folyamatosan egyeztettek a helyi önkormányzatokkal. Az ő kezdeményezésükre több intézkedést is be tudtak vezetni, és e közös gondolkodás folytatásaként jött létre az energetikai fórumsorozat. A helyi országgyűlési képviselőkkel és az MVM Zrt. közreműködésével tartott szakmai egyeztetéseken ismertetik, hogy Magyarország az energiaszuverenitásért mit tett és tesz a jövőben. Az államtitkár kiemelte: a veszélyek korát éljük, háborús helyzet van, amire olyan szankciós intézkedéseket vezettek be a világban, amelyek nyomán energiaválság alakult ki.

Felidézte, hogy a kormány azért döntött az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozása mellett, hogy az energiaválság okozta helyzetre válaszokat adjon. Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy a napokban kezdődő fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett árak, a földgáztárolók pedig 97 százalékban fel vannak töltve. Hangoztatta, hogy a kormány biztosítani tudja a Rezsivédelmi Alapot, az önkormányzatokat pedig az idén 76 milliárd forinttal támogatta. Hozzátette: a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok rezsiterheit egy ennél is nagyobb összegben kívánja segíteni a kormány. Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a jövőben közel húsz energetikai fórumot tartanak országszerte.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kistelepülések szempontjából érzékelhető leginkább az energiaválság, mert sok esetben versenyhátrányban vannak a nagyobb településekkel szemben. Elmondta, hogy a kormány már több körben támogatta és támogatja a jövőben is a települési önkormányzatokat, különböző fejlesztési forrásokat biztosít számukra, egyebek mellett a Magyar falu programon keresztül is annak érdekében, hogy a települések által fenntartott intézmények energetikai szempontból a lehető leghatékonyabbak legyenek. A fórumon részt vett Barcza Attila Sopron és környéke, valamint Kara Ákos és Simon Róbert Balázs Győr és környéke fideszes országgyűlési képviselői.

Ajánlott tartalom

Az akkumulátoripar fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek

"A Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor egyeztetésre a győri Széchenyi István Egyetem, a kínai elektromos járműipar úttörőjének számító NIO európai vállalata és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. között, amelyen együttműködési szándéknyilatkozat aláírásáról egyeztek meg a felek" - jelentette be szerdán a minisztérium.