Forrás: BMW

A BMW távolról vezérelt fejlesztési modellekkel tesztel az Alpokban

A technológiai úttörőnek számító BMW i5 hóban és jégen is garantálja a vezetés zéró emissziójú élményét.

A BMW az év végéhez közeledve Söldenben látja vendégül a nemzetközi média képviselőit. Az Osztrák Alpok gleccserein megrendezett Innovation@Summit esemény középpontjában az októberben debütált BMW 5-ös sorozat, a távolról vezérelt fejlesztési modellek technológiai innovációi, a mesterséges intelligencia és a nagymértékben automatizált járművezetés állnak. A téli körülmények között végzett intenzív tesztek során az üzleti limuzin és a távolról vezérelt fejlesztési modellek újra és újra igazolhatják dinamikus menettulajdonságaikat.

A BMW 5-ös sorozat hóban és jégen is garantálja a vezetés zéró emissziójú élményét

Az új BMW 5-ös sorozat dinamikus menetstabilizáló rendszere (DSC – Dynamic Stability Control), hajtásfüggő kipörgés-korlátozása és vezérlőelektronikája minden vezetési szituációban szorosan, egymást támogatva dolgozik együtt. A BMW 5-ös sorozat téli körülmények között is igazolt, kiváló vezethetőségének előfeltétele a hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek integrált alkalmazása, amelynek gyorsasága és precizitása annál inkább lenyűgözi az új BMW 5-ös limuzin tisztán elektromos meghajtású modellváltozatának vezetőjét, minél mostohábbak a körülmények. Az innovatív technológia az elinduláskor tapasztalható optimális tapadás, valamint a kanyarodás és fékezés során érezhető kimagasló menetstabilitás olyan páratlan harmóniáját váltja valóra, amely egyedülálló a BMW 5-ös sorozat szegmensében. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiával és előrelátó hőkezelő rendszerrel dolgozó, ötödik generációja – amelyet az új BMW i5 érkezésére még tovább fejlesztettek a mérnökök – még fagypont alatti, extrém vezetési körülmények közepette is hosszú hatótávolsággal és rövid járműtöltési idővel kecsegtet. „Powered by Austrian Engineering”: a BMW Group hálózatról tölthető modelljei a Steyr városában működő fejlesztési központ büszkeségei.

Innováció az autótesztelésben: a távolról vezérelt fejlesztési modellekkel a BMW Group a modell- és technológiafejlesztés hatékonyságát, illetve minőségét is növeli. A távolról vezérelt fejlesztési modellek tesztelése jelenleg is zajlik Ausztria legmagasabb gleccserén, a nemzetközi média képviselőinek részvételével

Tesztlétesítményeiben a BMW Group 2002 óta dolgozik a távolról vezérelt fejlesztési modellek kifejlesztésén. A müncheni központú vállalatcsoport új, innovatív driverless@development programja jelentős mértékben növeli az új modellek és technológiák fejlesztésének hatékonyságát, illetve minőségét. A monotonon ismétlődő tesztvezetési szituációk automatizálása a vezetést támogató rendszerek és az automatizált járműfunkciók tesztelése során is tehermentesíti a fejlesztőmérnököket, a fejlesztés nagyobb sebessége és jobb minősége pedig pontosabb reprodukálhatóságot és a felmerülő hibák gyakoriságának csökkenését eredményezi. A driverless@development program másik nagy előnye a balesetek kockázatának csökkenése, valamint a fejlesztőmérnökök fizikai és szellemi tehermentesítést követő, jobb egészségi állapota. A BMW Group a nagymértékben automatizált járművezetés témakörébe és a mesterséges intelligencia autóipari felhasználásába workshopokon ad mélyebb betekintést.

A technológia következő szintje: a 2-es szintű, részben automatizált járművezetés és a 3-as szintű, nagymértékben automatizált járművezetés

Elengedhető kormány, ideiglenesen a megszokottnál kevesebb figyelem fordítása a forgalomra: ezt kínálja a 3-as szintű, nagymértékben automatizált járművezetés. Az új BMW Personal Pilot L3 funkció képes teljes egészében átvenni a vezetés feladatát az előre meghatározott vezetési szituációkban, miközben folyamatosan vezérli az autó sebességét és tartja az elöl haladó jármű mögötti biztonságos követési távolságot, illetve az adott forgalmi sávot. A BMW 7-es sorozat 3-as szintű funkcionalitásának bevezetésével a BMW Group az első olyan autógyártóvá emelkedik, amely modellpalettáján egyszerre kínálja fel ügyfeleinek a 2-es szintű, részben automatizált járművezetés azon továbbfejlesztett változatát, amely mentén a vezető leveheti kezeit a kormányról és azokat kényelmesen pihentetve utazhat, valamint a 3-as szintű, nagymértékben automatizált járművezetést. A 3-as szintű, nagymértékben automatizált járművezetést lehetővé tevő BMW Personal Pilot L3 funkció aktiválását követően a vezető másodlagos utastéri tevékenységeket végezhet. A fedélzeti navigációs rendszer precíz útvonalakat tartalmazó, élő HD térképe folyamatos összhangban dolgozik a rendkívül pontos GPS helymeghatározással és 360 fokos szenzorokkal biztosítja az autó közvetlen környezetének tökéletes feltérképezését, illetve folyamatos monitorozását. A folyamatos frissítéseknek köszönhetően az élő HD térkép minden pillanatban naprakész. A BMW Personal Pilot L3 funkcióval felszerelt autók fedélzetén a kamerák mellett a legkorszerűbb ultrahangos szenzorok és radarok, valamint rendkívül érzékeny, háromdimenziós lidar szenzorok is dolgoznak, amelyek folyamatosan figyelik az autó közvetlen környezetét és az adott vezetési szituációt.

E technológiai csomag garantálja, hogy a BMW Personal Pilot L3 funkció sötétben is megbízhatóan dolgozzon. Ezen tulajdonságokat jelenleg egyik rivális autógyártó sem tudja felülmúlni. A 3-as szintű, nagymértékben automatizált járművezetés az utazás kényelmét és biztonságát egyaránt fokozza.

Az új BMW 5-ös sorozat modellváltozataiban az Autópálya Asszisztens (Highway Assistant) a 2-es szintű, részben automatizált járművezetés kiváltképp innovatív formáját kelti életre. A csomag része a szemmozgással is aktiválható, aktív sávváltó asszisztens (Active Lane Change Assistant) is, amelyet elsősorban a hosszabbra nyúló utazásokhoz terveztek meg a mérnökök. 130 km/órás sebességig ráadásul az új BMW 5-ös sorozatban a távolságtartó és Stop & Go funkcióval dolgozó kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant) is aktiválható, amely képes folyamatosan fenntartani az autó előtt haladó jármű mögött kijelölt távolságot és elvégezni a sávtartáshoz szükséges kormánymozdulatokat is, így a vezető kényelmes pozícióban pihentetheti karjait és maximálisan az autó körüli forgalmi szituációra koncentrálhat.

Teljesítményfokozás a mesterséges intelligencia közreműködésével

A BMW Group évek óta alkalmazza a mesterséges intelligenciát, például a sorozatgyártásban készülő modellek minőségellenőrzésekor és a vezetést támogató rendszerek összehangolt működésekor, illetve közvetetten az egyes dokumentumok elemzésekor és a gépi fordításokkor. Az átfogó nyelvi modellek jelentette áttörés számos új alkalmazási területnek adott zöld utat, így a mesterséges intelligencia már többek között a formatervezési ötleteléseknél, valamint a járműfejlesztés, az informatika, a marketing és az értékesítés szöveg-, kód- és képalkotási folyamataiban is visszaköszön. A fókusz minden esetben az ember és gép közötti interakció, hiszen a BMW Groupnál mindig az emberek állnak a középpontban.

Forrás: BMW Magyarország

 

Ajánlott tartalom

Több hibrid autót helyeztek forgalomba Németországban, mint tavaly ilyenkor

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.