Ötvenezer hektáron kezdik gyéríteni a szúnyogokat

Kilenc vármegye 197 településén, összesen csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat ezen a héten – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel hétfőn.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Tájékoztatásuk szerint a Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban; Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen. A kezeléseket platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el, a legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek – írták, hozzáfűzve, a készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is – jelezte az OKF. Beszámoltak arról, hogy a Szigetközben a korábbi esőzések, a Tisza mentén pedig a folyó megemelkedett vízszintje miatt számos területen alakultak ki szúnyogtenyészőhelyek, és az egyre melegebb időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. Az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végeztek szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken, és Békés megyében, a Körösök holtágain továbbra is légi, biológiai módszerrel védekeznek a szúnyoglárvák ellen – tudatták. Közölték: a szúnyoggyérítés helyszíneiről és időpontjairól az OKF honlapján, a szúnyogok elleni védekezésről általánosságban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán található bővebb információ.

Ajánlott tartalom

Elindult az állatvédelmi témahét

Kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett állatvédelmi témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott - tájékoztatta az állatvédelemért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.