Az elmúlt száz évben a fajtanemesítés az egyik legfontosabb szakmai pillérét adta a magyar mezőgazdaságnak. A kihívásokkal teli időszakban különösen felértékelődött a fajtakérdés, a belföldi intézmények által nemesített, magyarországi viszonyokra adaptálható fajták jelenléte – mondta Feldman Zsolt a megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatóján, Kiszomboron az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)
A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: rendkívül intenzív időszak tapasztalható a mezőgazdaságban, amelyben a növénynemesítők fajtakínálatának egyszerre kell reagálnia a termelőket érintő több kihívásra, egyik oldalon a klímaváltozás okozta új körülményekre, a megdrágult termelési költségekre és technológiára, a másikon pedig meg kell felelni a hozam- és minőségi elvárásoknak is. Nemesítő legyen a talpán, aki ezeknek a feltételeknek napjainkban együttesen meg tud felelni – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a hazai kalászos nemesítő háttér, így a Gabonakutató Nonprofit Kft. meghatározója a szakmai munkának a területen.
Feldman Zsolt a közlemény szerint ismertette, hogy Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a piaci értékesítési esélyek javítása érdekében a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál, mivel a minőségi kalászos termés értékesítés bizonyult válságállóbbnak az elmúlt két év piaci tapasztalatai alapján. Az idén jubileumát ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplője. A társaságnál folyó kutatás és innováció révén több mint 30 gabonafajtával áll jelenleg a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek között megtalálható a minőségi magyar kenyérbúza, a magas termőképességű árpa és a kiváló takarmányt biztosító tritikáléfajták – tették hozzá.