Újabb környezetbarát autóbuszok állhatnak forgalomba a Zöld Busz Programban

A Széchenyi Egyetemi csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. két pályázatán 6 modern, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyertek lehetőséget 3 városban a Zöld Busz Programban – közölte a HUMDA kedden az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ismertették, hogy a következő években Kecskeméten 2, Budapest agglomerációjában 1 hidrogén üzemanyagcellás, Veszprémben pedig 3 akkumulátoros elektromos autóbusz állhat forgalomba. A hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok pályázatán a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. 544,3 milliós támogatást nyert 2 járműre, a Volánbusz Közlekedési Zrt. pedig 267,2 millió forintot 1 autóbuszra. A rendelkezésre álló keret kimerülése miatt tartaléklistára került az 1 autóbuszra pályázó Miskolc Városi Közlekedési Zrt. – ismertették.

A HUMDA keresi a lehetőséget a többletforrások előteremtéséhez – írták a közleményben. A 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések új, akkumulátoros elektromos buszok beszerzésére kiírt pályázatán a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. nyert 426,7 millió forint támogatást, amelyből 3 tisztán elektromos járművet szereznek majd be. Szintén pályázott 3-3 autóbuszra a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata – Tüke Busz Zrt. konzorciuma, amely pályázatai forrás hiányában tartaléklistára kerültek. Az ügynökség ennél a pályázatnál is keresi a lehetőséget a többletforrások előteremtéséhez – közölte a HUMDA.

Ajánlott tartalom

Az e-autó program támogatások összege elérte a teljes keret felét

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázatról már a támogatói döntések is megszülettek. A beérkezett kérelmek együttesen mára lefedik a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg felét - jelentette be kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM).