Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Newcastle-i Egyetem és Heriot-Watt Egyetem csapata azt elemezte, hogy a Covid-19-világjárványhoz köthető lezárások alatt miként hatott a napelemes és akkumulátoros háztartások áramfogyasztására az otthoni munkavégzés és tanulás – számol be a PV Magazine. A kutatók megállapították, hogy az érintett háztartások jelentős megtakarítást értek el. A szakértők különösen azt vizsgálták, hogy az energiatárolás hogyan segít enyhíteni az úgynevezett kacsagörbét, amely az egyenetlen napi energiafogyasztást rajzolja ki. A tanulmány célja annak felmérése volt, hogy a lezárások kezdetén miként változott meg a viselkedés, majd ez miként enyhült a korlátozások feloldásával, végezetül pedig miként álltak vissza a fogyasztók a hagyományos viselkedésre. A csapat száz, Egyesült Királyság délnyugati részén található otthon energiafelhasználására koncentrált 2020 áprilisától augusztusig. 46 otthonban Sonnen Eco 9.43 akkumulátorok, a többiben pedig Sonnen Hybrid 9.53 akkumulátorok voltak, a napelemek mérete 1,71-4,86 kW, az akkumulátoroké pedig 2,5-3,3 kW volt. A vizsgált ingatlanok között többek között 56 családi ház, 12 ikerház és kilenc sorház szerepelt.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napelemekkel megtermelt áram fogyasztása akár 7,6%-kal is nőtt, a hálózati áramra való támaszkodás ugyanakkor 24-25%-kal csökkent az elemzett időszakban. A fogyasztás reggeli és délutáni emelkedése egybeesett az otthoni munkavégzés és tanulás időszakaival. Összességében fokozódott a villamosenergia-igény a lezárások alatt. A pandémiás válság után a lakók visszaálltak az eredeti szokásaikhoz. A kutatók úgy vélik, hogy támogatni kellene az otthoni munkavégzést, ezzel ugyanis egyenletesebbé válhat az áramfelhasználás.

A szakértők úgy vélik, hogy a későbbiekben érdemes lenne különböző földrajzi régiókban és demográfiai profilok mentén elvégezni hasonló, nagyszabású vizsgálatokat. A hasonló kutatásoknak köszönhetően javíthatják eredményeik szilárdságát és alkalmazhatóságát.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

A Fly Solartech Solutions Srl bemutatta új, 60 cellás, 17,87%-os hatásfokú TOPCon erkélynapelemét, mely 300 wattos mikroinverterrel kapható.