Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tájékoztatás szerin májusban mindössze nyolc uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban emelkedett ez a mutató, az átlagos adat 10 százalék feletti csökkenést jelez. Hazánk 2024 első öt hónapjának teljesítményét vizsgálva is dobogós a tiszta és csendes gépkocsik terjedésében. Januártól májusig közel másfélszer több tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint az előző esztendő azonos időszakában. A 49,6 százalékos értéket csak két mediterrán szigetország, Málta és Ciprus múlta felül. Az európai átlagos bővülés az idei év eltelt hónapjaiban a hazainak a töredéke, csupán 2 százalékos. A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. Az e-autók légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A korszerű és környezetkímélő járművek iránti hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti. A 30 milliárd forintos keretösszegből mostanáig közel 3200 cég igényelt összesen mintegy 14,8 milliárd forintot 3816 tisztán elektromos gépkocsi megvásárlásához. A támogatási lehetőség kiegyenlíti a belső égésű motoros járművek árelőnyét, ezzel járul hozzá az elektromobilitás további térnyeréséhez. A program jóvoltából az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek havi rekordjai. Az idei március minden idők legjobb mutatóit hozta, az örökranglista másodikja pedig a május volt. Az évtized elejéhez képest már hétszer több, 57 ezer tisztán elektromos hajtású gépkocsi közlekedik Magyarországon. A vállalati támogatás tavasszal végig az európai élmezőnyben tartotta Magyarországot a közlekedés zöldítésében. Az ACEA havi adatösszesítései alapján márciusban a kontinensen a második, áprilisban pedig a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos járműpark hazai bővülése – közölte a tárca.

Ajánlott tartalom

Az e-autó program támogatások összege elérte a teljes keret felét

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázatról már a támogatói döntések is megszülettek. A beérkezett kérelmek együttesen mára lefedik a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg felét - jelentette be kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM).