MNB-alelnök: a jegybankok nélkül nincs zöld átmenet

Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Virág Barnabás kiemelte, hogy a gazdaságok működésének fenntarthatóvá tétele tovább nem halogatható; a fenntarthatósági átmenet sikeres megvalósításához jelentős beruházásokra van szükség, ami egyben az akadozó világgazdasági növekedést is élénkítenék. Hozzátette, hogy a jegybankoknak mint a globális pénzügyi rendszert formáló szereplőknek a környezeti fenntarthatósági szempontok integrálására van szükségük, és felhívta figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés növeli az inflációt, rombolja a gazdasági környezet kiszámíthatóságát és súlyos társadalmi károkat okoz. A klíma kiszámíthatatlansága a vállalatok jövedelmezőségét is negatívan érinti, ami a pénzügyi rendszer klímakitettségének fontosságára irányítja rá a figyelmet – jegyezte meg.

A fenntartható gazdasági modellre való átállás felgyorsítása a jövő generációi felé vállalt kötelezettségünk – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette, a klímasemlegességi célok 2050-re történő eléréséhez a világgazdaság aktuális éves GDP-jének megfelelő összegű új beruházásra lesz szükség. Komoly kihívás, hogy mindezt egy olyan időszakban kell finanszírozni, amikor az elmúlt évek inflációs hullámait követően a kamatok is tartósan megemelkedtek – mondta.

Az energiaátmenetet csakis átfogó, minden érintett bevonásával elkészített stratégiák mentén lehet sikeresen kivitelezni. Az ehhez szükséges források előteremtéséhez elengedhetetlen a pénzügyi közvetítőrendszer átalakulása, amiben a jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk – mutatott rá Virág Barnabás. A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell. A zöld átmenetet biztosító beruházások egyszerre képesek erősíteni a gazdasági növekedést és középtávon támogatni az alacsony inflációt és a pénzügyi rendszer stabilitását – mondta.

Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy fenntarthatósági szemlélet jegybanki működésbe történő beépítésében a Magyar Nemzeti Bank a világ élvonalába tartozik, amely pozíciót a jövőben is meg fogunk őrizni – zárta előadását Virág Barnabás.

Az NGFS a jegybankok és a pénzügyi szabályozó hatóságok globális együttműködési szervezete, melynek célja az éghajlatváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezeléséhez kapcsolódó ismeretek megosztása, valamint a zöld és fenntartható gazdasági átmenet pénzügyi eszközökkel való támogatása.

Ajánlott tartalom

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat több tagállamban

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.