Napelemes rendszer: kötelezővé teszik az energiatárolást a szomszédban

A Romániában elfogadott törvényjavaslat 10,8 és 400 kilowatt közötti napelemekre vonatkozik.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Olyan törvényjavaslatot fogadott el a román parlament, amely kötelezővé teszi a 10,8 és 400 kilowatt közötti teljesítményű napelemes rendszerek tulajdonosainak az energiatároló telepítését – számol be a PV Magazine. A múlt héten a képviselőház plenáris ülésén elfogadott új, 255/2024. számú törvény a romániai prosumerekre, azaz termelő-fogyasztókra vonatkozik. Egy akkumulátor sokkal kényelmesebbé teheti a háztartás számára a napelemek használatát, hiszen ily módon akár nullára is csökkenthető a hálózatból vásárolt áram mennyisége, emellett a lakók hálózati problémák mellett is hozzáférhetnek az energiához. A technológia a másik oldalról, a hálózatnak is hasznos, hiszen így annak kevesebb energiát kell kezelnie. Korábban épp Magyarország esetében láthattuk, hogy ha a hálózat fejlesztése nem tartja a lépést a napelemek terjedésével, az komoly problémát okozhat – 2022-ben erre hivatkozva vezették be a napelemstopot. Az új, romániai szabályozás a 10,8 és 400 kilowatt közötti teljesítményű napelemes rendszerrel bíró ingatlantulajdonosokra vonatkozik. A 3 és 400 kilowatt közötti teljesítményű berendezésekkel rendelkező, már meglévő prosumerek is kötelesek lesznek 2027. december 31-ig energiatároló rendszereket telepíteni, ha ezt elmulasztják, a hálózatba történő villamosenergia-exportjukat 3 kilowattra korlátozzák.

Az új törvényjavaslat előírja, hogy az energiatároló rendszernek a 3 és 200 kilowatt közötti napelemes rendszerek kapacitásának legalább 30 százalékát, a 200 és 400 kilowatt közötti napelemes rendszerek kapacitásának pedig legalább 50 százalékát kell elérnie. A szabályozás szerint a prosumerek által a hálózatba leadott teljesítmény nem haladhatja meg a tároló kapacitását. A parlament által elfogadott dokumentumban az olvasható, hogy az országban nagyszámú prosumer van, aki a felesleges napenergiát betáplálja a hálózatba, ami viszont túlterheltséghez és áramkimaradásokhoz vezet. Ezért az otthoni energiatároló rendszerek telepítése szükséges lépés. A telepített prosumer kapacitás Romániában április végén elérte az 1707 megawattot, ami meghaladja az ország 1636 megawattos közüzemi projektjeinek kumulált kapacitását.

 

Ajánlott tartalom

Magyar találmány forradalmasíthatja az energiatermelést

Az Energiacsatornás Vízerőmű Robot és a hibrid szél- és vízerőmű innovatív megoldások a megújuló energiák hatékonyabb kihasználására, amelyek hozzájárulnak az energiafüggetlenséghez és az árvízvédelemhez.