Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.

Nézzük is, a teljesség igénye nélkül, milyen megoldások segíthetnek minket a mindennapokban, ha komfortosabb és zöldebb otthonra vágyunk: 

Nyílászárók cseréje: A régi, elavult ablakok és ajtók jelentős hőveszteséget okozhatnak. A korszerű műanyag vagy fa nyílászárók cseréjével akár 70%-kal is csökkenthetjük energiafogyasztásunkat. A nyílászárók kiválasztásakor fontos figyelembe venni a hőtechnikai paramétereket, a zajszigetelést és a betörésbiztonságot is. Ha szegedi nyílászáró üzletek felkeresését fontolgatja, válassza a Merkbau nyílászáró szaküzletét, ahol a legmodernebb minőségi modellek közül válaszhat. 
 

Megújuló energiaforrások: A napelemek telepítésével saját magunk termelhetjük meg a szükséges villamosenergiát, a napenergia hasznosításával pedig fűthetjük is otthonunkat. A napkollektorok beszerzési költsége magasabb lehet, de a hosszú távú megtakarítások jelentősek lehetnek. 

Hőszigetelés: A ház hőveszteségének nagy része a falakon, a padlón és a tetőn keresztül történik. A megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés beszerelésével akár 50%-kal is csökkenthetjük fűtési és hűtési költségeinket. A szigetelés típusát az épület típusától, a klímától és a rendelkezésre álló budgettől függően kell kiválasztani. 

Fűtési rendszer korszerűsítése: A régi fűtési rendszerek elavultak és energiahatékonytalanok lehetnek. A fűtési kazán cseréje kondenzációs kazánra, hőszivattyú beépítése, vagy a fűtési rendszer termostatikus szabályozókkal való ellátása jelentősen csökkentheti a fűtési költségeket. Ha a padlóburkolatok cseréjét fontolgatjuk, érdemes lehet padlófűtést kialakítani, és a hidegburkolatok fajtái közül olyat választani, amely nem vastagabb 20 mm-nél, hogy a rendszer gyorsaságát és hatékonyságát ne befolyásolja.   

Hővisszanyerős lakásszellőzés: A hővisszanyerős lakásszellőző rendszerek friss levegőt juttatnak a lakásba, miközben a távozó levegőből visszanyerik a hőenergiát. Ezáltal nemcsak energiát takaríthatunk meg, de javítjuk a lakás levegőminőségét is. 

A felújítások során fontos, hogy szakembereket bízzunk meg a munkálatokkal, és alaposan tájékozódjunk a különböző támogatási lehetőségekről. Számos állami és uniós pályázat áll rendelkezésre az energiatakarékossági felújítások finanszírozására, amelyek jelentősen csökkenthetik a beruházás költségeit. 

Az energiatakarékossági felújítások nemcsak a környezetnek, de a pénztárcánknak is jót tesznek. A fenti felújítások megvalósításával jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, komfortosabbá tehetjük lakókörnyezetünket, és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövő építéséhez. 

Ne feledje, hogy a felújítások megtervezésekor és kivitelezésekor komplex szemléletmódra van szükség. Fontos figyelembe venni az épület energetikai jellemzőit, a klímát, a rendelkezésre álló költségkeretet, és a különböző felújítási lehetőségek költség-hatékonyságát. Szakértő segítséggel könnyedén megtalálhatja a legjobban megtérülő beruházásokat otthona számára.  

 

 

 

(partner hír)

Ajánlott tartalom

Mitől lehet „zöldebb” a könnyűszerkezetes acélcsarnok?

Egyre több területen érzékelhető, hogy a fenntarthatósági és körforgásos gazdálkodási elvek vállalati alkalmazása teret hódít. A legváltozatosabb iparágakban tevékenykedő gazdasági szereplők ismerik fel annak hatékonyság növelő aspektusait, akár csak egyes részterületekre kifejtett hatásait. Az acélcsarnokokat gyártó Frisomat ezeket az elveket azonban nem csupán alkalmazza, épületeik által tovább is adja ügyfeleinek.