Eddig több mint 3400 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a mostanáig beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét, mintegy 16 milliárd forintot fedik le - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Már több mint négyezer személyautót igényeltek a vállalati e-autó programban

Eddig több mint 3400 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a mostanáig beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét, mintegy 16 milliárd forintot fedik le – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A legnagyobb arányban személyautókra kértek támogatást, ez a kategória teszi ki az igénylések háromnegyedét. Több mint 2500 pályázat esetében a támogatásról szóló döntések is megszülettek 11 milliárd forint értékben és folyamatosan zajlik a kifizetés. A minisztérium emlékeztet: a vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a REPowerEU-keretből. A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében legfeljebb 4 millió forintot fedezhet. A program hozzájárult ahhoz, hogy 2024 első félévében Európában a harmadik legnagyobb arányban bővült a hazai zöldflotta. Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) kimutatása szerint 2024 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 123,8 százalékkal több környezetkímélő személyautót helyeztek forgalomba hazánkban. Ez a horvát 161,4 és a cseh 140,8 százalék után a harmadik legmagasabb érték, sokkal kedvezőbb az 1 százalékos csökkenést jelző uniós átlagnál.

Kiemelték: a Belügyminisztérium nyilvántartása alapján február óta minden hónapban több tiszta és csendes gépkocsi került forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon, mint bármikor korábban.
Közleményében a minisztérium megismételte: a jövő a zöldenergiáé. Az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítése nemcsak a klímavédelem, a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából fontos cél. A kapcsolódó iparfejlesztések segítik a gazdasági növekedés újraindítását és az európai versenyképesség megerősítését – fogalmazott az EM.

Ajánlott tartalom

Az EU elvetette az elektromos autókra kivetett vámok elkerülésére irányuló kínai javaslatokat

Az Európai Bizottság elutasította Kína minimumárakra vagy mennyiségi korlátokra tett javaslatait az elektromos járművek (EV) Európai Unióba történő behozatalánál - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság illetékes szóvivője.