1000-nél is több kisteherautóra kértek már támogatást a vállalatok

A 30 milliárd forintos keretösszegű pályázatra beérkezett kérelmek alapján túllépte az ezret az állami segítséggel beszerezni kívánt elektromos haszongépjárművek száma – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A program járművenként az akkumulátor teljesítményének függvényében legfeljebb 4 millió forint, cégenként a foglalkoztatottak számához igazodva összesen akár 64 millió forint hozzájárulást kínál tisztán elektromos hajtású személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A környezetkímélő és csendes járművek üzemeltetőik számára működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg – hívta fel a figyelmet a tárca. A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonok és az ipartelepek mellett a gépkocsikban is – emelte ki az EM. A vállalatoknak szóló pályázatra közel 3500 gazdasági társaság jelentkezett eddig, az általuk kért támogatások összege 16,3 milliárd forint. A haszongépjárművek nagyjából az igényelt darabszám harmadát adják, a cégek mostanáig több mint 3200 személyautó beszerzéséhez igényeltek állami hozzájárulást.

A tehergépkocsik sorában a legnépszerűbb márka és típus a Cenntro Logistar 100 (178 darabbal), de az első ötbe tartozik még a Dacia Spring Cargo (161), a Toyota Proace City Electric (88), a Ford E-Transit (68) és a BYD ETP 3 (64) is. Minden kategóriát egybevéve a BYD termékei (a már említetten túl különösen az ATTO 3, a Seal és a Dolphin) a legkeresettebbek, összesen 1083 darabbal – ismertették. A legnagyobb szennyezők közé tartozó közlekedés zöldítése érdemben előmozdíthatja a károsanyag-kibocsátás visszafogását, a klímavállalások teljesítését Magyarországon. Az Energiaügyi Minisztérium az e-töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását ösztönző kiírással is segíti majd az elektromos autózás további térnyerését – írta bejegyzésében a tárca. Jelezték azt is, hogy az e-jármű vásárlási támogatást jövő március végéig kérhetik a cégek.

Ajánlott tartalom

Az EU elvetette az elektromos autókra kivetett vámok elkerülésére irányuló kínai javaslatokat

Az Európai Bizottság elutasította Kína minimumárakra vagy mennyiségi korlátokra tett javaslatait az elektromos járművek (EV) Európai Unióba történő behozatalánál - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság illetékes szóvivője.