Közterületeket újítanak meg a városi hőszigethatás következményeinek mérsékléséért Szegeden

Közterületeket újítanak meg, ismeretterjesztő kampányt indítanak, valamint a lakosságot és a vállalkozásokat is cselekvésre ösztönzik a városi hőszigethatás következményeinek mérséklése érdekében Szegeden – közölte Nagy Sándor (Összefogás Szegedért) városfejlesztési alpolgármester csütörtökön az egyik beruházás helyszínén, a Károlyi utcában egy belvárosi, déli fekvésű lebetonozott téren.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A politikus a mintegy kétmillió eurós (800 millió forintos) költségvetésű, négyéves, 60 százalékos közvetlen uniós támogatással megvalósuló projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt évtized mérései azt mutatják, hogy Szegedet egyre nagyobb mértékben sújtja a hőszigethatás. A város a környezetéhez képest egyre melegebb, és a településen belül is sok az olyan helyszín, ahol “megszorul a meleg”. A jelenségnek a többi közt egészségügyi következményei vannak, és megfigyelhető, hogy a súlyosabb hőhullámok a halálozások számának emelkedésével járnak. Ezért fontos a hőszigethatás következményeinek mérséklése, amelynek érdekében az önkormányzat egy honlap létrehozásával és a közösségi médiában ismeretterjesztő kampányt indított – tudatta az alpolgármester. A hőszigethatás bemutatása mellett igyekeznek konkrét tippeket is adni a lakosságnak és a vállalkozásoknak, hiszen a város területének nagyobb része magántulajdonban van. Az önkormányzat olyan ösztönzőrendszert is ki kíván dolgozni, amely rábírja az ingatlantulajdonosokat a burkolt felületek arányának csökkentésére, arra, hogy a lebetonozott udvarok helyett intenzív zöld területeket hozzanak létre – hangsúlyozta Nagy Sándor.

Az önkormányzat demonstrációs projekteken keresztül is bemutatja a lehetséges megoldásokat. Átalakítják a Károlyi utca leburkolt terét, a Kossuth Lajos sugárút belső – a Vadász utca és a kiskörút közötti – szakaszán zöldsávot hoznak létre, az Anna kútnál átformálnak egy villamosmegállót, a város egyik iskolájában a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik át és újítják meg az udvart. A Hajnóczy utcában pedig egy épülő irodaháznál a beruházóval együttműködve alakítják intenzív zöldfelületté az ingatlant övező közterületet – ismertette a tervezett fejlesztéseket az alpolgármester.

Ajánlott tartalom

Mitől lehet „zöldebb” a könnyűszerkezetes acélcsarnok?

Egyre több területen érzékelhető, hogy a fenntarthatósági és körforgásos gazdálkodási elvek vállalati alkalmazása teret hódít. A legváltozatosabb iparágakban tevékenykedő gazdasági szereplők ismerik fel annak hatékonyság növelő aspektusait, akár csak egyes részterületekre kifejtett hatásait. Az acélcsarnokokat gyártó Frisomat ezeket az elveket azonban nem csupán alkalmazza, épületeik által tovább is adja ügyfeleinek.