Olcsóbbá válhat a napelemes tetőcserepek ára egy új fejlesztéssel

Új napelemes tetőcserepet mutatott be a német Paxos Solar.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Olyan napelemes cserepet fejlesztett ki a német Paxos Solar, amely nemcsak áramot, hanem hőszivattyúk által hasznosítható hőt is termel – számol be a PV Magazine. A gyártó épületbe integrálható fotovoltaikus rendszerekre (BIPV) specializálódott. Az 59,5-szer 48 centiméteres üveg-üveg modul 44 W teljesítményű. Négyzetméterenként nagyjából 4,3 cserép telepíthető egy tetőre, ami összesen 190 W teljesítményt biztosít. A modulok a kínai Longi nagy hatékonyságú, hátlapi érintkezős celláival készülnek, előlapjuk pedig teljesen fekete. „A lapos napelemes cserép nagyobb, mint a piacon lévő más termékek” – mondta Julian Münzberg, a Paxos Solar műszaki igazgatója, hozzátéve, hogy ez felgyorsítja a telepítést, és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Ablakoknál vagy kéményeknél az elemek tetszőlegesen méretre vághatóak. A vállalat a modulokat speciális tetőfedések kialakítására használja: a szigetelés fölé először egy réteg olcsó, víztartó réteget képző borítást visz fel, majd erre olyan síneket helyez, amelybe úgy akaszthatóak be a cserepek, hogy egymást részben fedjék, oldalt pedig 1 mm-es hézag keletkezzen. Ily módon a víz képes átfolyni a rendszeren. A tetőszerkezet szellőzést is biztosít, a hőt pedig egy ventilátorral ellátott csőbe vezeti, amely képes energiával ellátni egy hőszivattyút. A terméket a Kölni Műszaki Egyetemen tesztelték, ahol egy év alatt 20 százalékkal kevesebb energiát igényelt a hőszivattyú.

A napelemes cserép négyzetméterenként – a víztartó réteggel és a sínnel együtt – 260 euróba (mintegy 102 ezer forintba) kerül, ez azt jelenti, hogy 1 kWp 1400 eurós értéknek felel meg. A rendszer előnye, hogy az energiahatékony tető létrehozása nagyjából feleannyi időbe telik, mint a hagyományos tetőfedés, a tető súlya pedig négyzetméterenként 31 kg, ami könnyebb, mint a betoncserepek esetében.
A fekete üvegcserepek mellett a Paxos Solar kifejezetten műemlékek számára kifejlesztett napelemes cserepeket is kínál. A vállalat azt tervezi, hogy a következő évben mintegy 200 tetőre telepít napelemeket.

Ajánlott tartalom

Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.