2021 óta ismét öregednek a hűtőink, mosógépeink!

A 20 éves, jubileumi sajtótájékoztatóján mutatta be a hazai elektronikaikészülék-gyártókat és forgalmazókat tömörítő szakmai szövetség, az APPLiA Magyarország Egyesülés a hazai háztartások készülékhasználati szokásairól szóló idei kutatásának eredményeit.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az APPLiA Magyarország és a Consumer Panel Hungary Gfk. Kft. idei közös kutatásából kiderül, hogy hűtőgép (99%), porszívó (95%), mosógép (94%), televízió (93%) és mikró (93%) szinte minden háztartásban van. A mosogatógépek (45%), szárítógépek (22%), mosó-szárítók (7%) és légkondicionálók (36%) ellátottsági aránya pedig folyamatosan növekszik, de jelenleg még egyik termék esetében sem éri el az 50%-ot. Ami a 8 évnél idősebb készülékek arányát illeti, elmondható, hogy míg 2014 és 2020 között – köszönhetően az ebben az időszakban futó Otthon Melege Program háztartásigép-csere akcióinak, az elöregedés fokozatosan megállt, sőt, visszafordult. 2021 óta ismét nő az idős hűtők és mosógépek aránya a hazai háztartásokban. A lakosság 66%-a nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha a következő egy-két évben ismét lenne háztartásigép-csere program. A kutatók arra is választ kerestek, vajon mennyire figyeljük az energiacímkét, amikor háztartási nagygépeket vásárolunk. 28%-unk csak az energiaosztályt figyeli, míg 50%-unk a címként található többi információt is megnézi. A QR-kódot, és a mögötte található további készülékinformációkat azonban mindössze 9%-unk használja.

Felújított készülékek… Vásárolnánk?

És mi a helyzet a felújított készülékekkel? Legnépszerűbbek ebben a tekintetben a kávéfőzők: a háztartások 28%-a választaná új helyett. Porszívók, mosógépek, mosogatógépek, mikrók, sütők és hűtők esetén ez az arány 20-23% között van.

Okos készülékek… Kihasználjuk-e a tudásukat?

A háztartásokban található tévék 69, légkondik 51, mosó-szárító gépek 32, szárítógépek 20-a okos készülék. Ezen készülékek tulajdonosai azonban az okos funkciókat nem minden esetben használják: tévéknél 69, légkondiknál 66, mosó-szárítóknál 49, szárítógépeknél 50% arányban mindössze.

Odafigyelünk a gépeinkre

Mi a helyzet a karbantartással? Ebben, a felmérés szerint egész jól teljesítenek a hazai háztartások: a sütők esetében 77%-uk, a többi háztartási nagygép esetén pedig még ennél is többen végeznek legalább időnként karbantartást a készülékeken. A gépek közül a legszerencsésebbek a mosogatógépek: rájuk a háztartások 88%-a fordít figyelmet!

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, legalább hány évesnek kellene lennie a háztartási nagygépének ahhoz, hogy cseréljen és ne vegye számításba a javíttatás lehetőségét, a háztartások 8%-a azt válaszolta, hogy legalább 5 évesnek, 12%-a azt, hogy legalább 8 évesnek, 30%-uk a 10, 19%-uk a 15 évet jelölte meg. 32% úgy nyilatkozott, hogy akárhány éves is a gépe, először mindenképpen javíttat. A szerelőválasztásnál az első két szempont, amelyet figyelembe vesznek háztartásaink, a jó tapasztalat (88%) és a márkaszervizhez tartozás (47%).

Újabb szerelőképzés indul

Az APPLiA Magyarország a szerelőképzésre is nagy hangsúlyt fektet: évek óta az általuk kidolgozott felnőttképzés keretében tanulnak a hazai technikusok. A képzéshez egy szakkönyvet is készítettek, melyből ma már Európa több országában is tanulnak a szerelők. Új, a napokban induló programjukban új továbbképzési lehetőségeket kínálnak a szakmának, valamint egy szerelői adatbázist is létrehoznak, mellyel a háztartásoknak is segítséget kívánnak nyújtani a megfelelő szerelő kiválasztásában a jövőben. Az adatbázis most kezd épülni, és a szervezet honlapján (www.applia.hu) érhető el.

Születésnapi ajándék

A jubileum ünneplése kapcsán Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország cégvezetője elmondta: „A kutatási eredményeink, valamint a háztartásokat segítő megoldásaink mellett az elmúlt húsz évben készülékekkel is igyekeztünk segíteni családokat és intézményeket. Nagyon örülünk, hogy most, a születésnapunk kapcsán is adhatunk; ezúttal a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának. Gyártóink összesen 27 hűtőgépet és 3 légtisztítót ajánlottak fel, az APPLiA Magyarország pedig az ajándékcsomagot 2 kávéfőzővel egészíti ki.”

Hálásak vagyunk az APPLiA Magyarország Egyesülésnek és tagcégeinek a felajánlott háztartási gépekért. Ezek nagyban növelik betegeink komfortját és támogatják a nővéreink, orvosaink áldozatos munkáját – emelte ki a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója, Dr. Cserháti Péter.

A Klinika a felajánlásoknak köszönhetően modernizálni tudja meglévő háztartási gépparkját, amely az energiahatékonyság növelésével előmozdítja az intézmény fenntarthatóságát.

Ajánlott tartalom

Legújabb trendek a háztartási készülékek piacán: előtérben a minimalizmus és a funkcionalitás

A konyhai kis- és nagygépek tervezése az utóbbi években hatalmas változásokon ment keresztül.