Betiltaná az erkélynapelemek telepítését a kormány, részletek!

Új szabálytervezetet mutattak be, amely sok helyen szabályozza a napelemek telepítését.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Átalakítaná a napelemek és napkollektorok elhelyezésére vonatkozó szabályokat a kormányzat – számol be a G7. A döntéssel korlátoznák, hogy hova lehet telepíteni az eszközöket. A Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium szeptember 23-án nyújtotta be a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatára vonatkozó tervezetet. Az elképzelések szerint magastetőn a jövőben csak a tető síkjával párhuzamosan lehet napelemet elhelyezni, lapostetőn pedig csak akkor lehet ettől eltérni, ha a szerkezet nem lesz látható az utcáról. Emellett közterületről nem látható módon kell elhelyezni az építményre telepített háztartási méretű rendszereket, ha ez nem megoldható, növénysávval kell takarni. Amennyiben a jogszabály életbe lép, erkélyre egyáltalán nem lehetne napelemet telepíteni. Magyarországon a hatékonysághoz 35-45 fokos dőlésszög ajánlott, lapostetőknél ezért különösen problémás lehet a tiltás. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) vasárnap tett közzé állásfoglalást a jogszabálytervezetről, kiemelve, hogy a tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan, a korlátozások szembemennek az uniós energiapolitikai célkitűzésekkel. Szilágyi László, a szövetség alelnöke szerint a jogszabály abszurdnak tűnik. „Az ilyen típusú tilalmak súlyosan akadályoznák a napelemes rendszerek telepítését, különösen városi környezetben, ahol az alternatív elhelyezési lehetőségek korlátozottak” – tette hozzá.

A kormány egy hetet adott a jogszabály véleményezésére, az MNNSZ azt kérte, hogy tolják ki a társadalmi egyeztetés határidejét. A G7 szerint a szabályozás optikáján sokat javítana a kormányzati rugalmasság, most ugyanis a látszat az, hogy burkolt tiltásokkal próbálják ellensúlyozni a korábbi évek hibáit – azt, hogy a hálózat fejlesztése elmaradt a napelemes rendszerek terjedésének üteméhez képest.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány forradalmasíthatja az energiatermelést

Az Energiacsatornás Vízerőmű Robot és a hibrid szél- és vízerőmű innovatív megoldások a megújuló energiák hatékonyabb kihasználására, amelyek hozzájárulnak az energiafüggetlenséghez és az árvízvédelemhez.