Megkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát - jelentette be az agrárminiszter.

Nagy István: folytatódik a települések zöldvagyonát gyarapító program

Megkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát – jelentette be az agrárminiszter.

Nagy István az Agrárminisztérium által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része. Azt írták: a nemzeti zöldvagyon legfontosabb eleme, a jelenleg is több mint 2 millió hektárnyi erdő mellett jelentős érték és lehetőség a városok és települések zöld infrastruktúrájának fejlesztése. Az agrártárca által 2019-ben indított országfásítási program – a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb szabású zöldvagyonnövelő kezdeményezése – fontos célja a kisebb települések élhetőségének javítása, klimatikus és természeti állapotuk fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a 10 ezernél kevesebb lakosú településeknek elérhető fásítási program, melynek negyedik üteménél tartanak. A közlemény szerint az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított településfásítási program tapasztalatai azt mutatják, hogy a kisebb települések önkormányzatai és közösségei örömmel fogadják és sajátjuknak érzik a kezdeményezést, az igénylések a program minden ciklusában szinte azonnal betelnek, a helyi fásítási akciókat közösségi eseményként kezelik, “az elültetett fákat pedig gondos gazdaként kezelik és óvják a helyiek“.

Ismertették: a Településfásítási Program őszi szakaszában az igénylő településekre a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. már megkezdte a 6000 sorfa kiszállítását, az ültetéseket a szeptembertől novemberig tartó időszakban végzik.

A kormány zöldvagyonkezelési stratégiai célja az ország fával borított területeinek 27 százalékos arányra növelése 2030-ig, amelynek megvalósításában nagy szerepe van többi között az állami erdészeti társaságok által alkalmazott fenntartható, természetközeli erdőkezelési módszereknek és az országfásítási programmal összhangban a KAP-agrártámogatások körébe beépített erdőtelepítési pályázatoknak – tudatták.

Ajánlott tartalom

Elindult az állatvédelmi témahét

Kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett állatvédelmi témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott - tájékoztatta az állatvédelemért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.