Vissza nem térítendő napelemes támogatási pénzek érkeznek

Már közel ezer napelem és energiatároló üzemel az új napelemes pályázatban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint közel ezer családnál már üzemelnek a Napenergia Plusz Program keretében telepített napelemes rendszerek és energiatárolók, miközben eddig összesen több mint 20 300 háztartás nyert támogatást a programban. A pályázati folyamatban a napelem- és energiatároló rendszerek leszállítása, telepítése, valamint kivitelezői készre jelentése után lehet részelszámolást benyújtani. A záró kifizetési kérelmet pedig a mérőóra cseréjét követően lehet beadni, amely azt jelenti, hogy az adott projekt teljes mértékben üzemképessé vált. Eddig közel ezer ilyen projekt készült el, amelyekre összesen 1,3 milliárd forintnyi támogatást igényeltek, és ebből több mint 100 millió forint már kiutalásra is került. A februárban elindított Napenergia Plusz Program keretében ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni napelemek és energiatárolók együttes telepítésére. A nagy érdeklődés miatt a kormány nyáron 30 milliárd forinttal, 105,8 milliárd forintra emelte meg a program keretösszegét.

A program eddig több mint 20 300 család számára biztosított anyagi támogatást, amely összesen 83,5 milliárd forintot jelent. Az előleg- és részelszámolási kérelmek alapján már több mint 3300 projektet támogattak, összesen 8,6 milliárd forint értékben.

A megemelt költségkeret alapján az átlagos 4,1 millió forintos támogatási igénnyel számolva akár 25 ezer háztartás fejlesztését is támogathatják.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon több mint 283 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, amely a 2021-es adatokhoz képest több mint duplázódott. A stratégiai előrejelzések alapján az évtized elejére Magyarországon várhatóan 6000 megawattnyi napelemes kapacitás épülhet ki, amelyet az ipari termelőkkel együtt már október elején meghaladott az ország, 7218 megawattnyi beépített teljesítménnyel. A Napenergia Plusz Program révén a háztartási méretű kiserőművek száma rövid időn belül elérheti a 300 ezret.

Ajánlott tartalom

Tíz ezer napelemes pályázatnak a kifizetése indulhat meg

Az uniós napelemes pályázatok esetében a kivitelezők, akiknek adótartozásuk volt, mostantól a pályázati összeget közvetlenül a NAV-nak utaltathatják, ezzel befejezhetik projektjeiket és stabilizálhatják pénzügyi helyzetüket.